ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

A böjti réce lett a 2025-ös év madara

Véget ért a szavazás a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján – írta a Berek.

Korábban az ÉrzőLény is megírta, hogy 3 jelöltre lehetett szavazni az online felületen, az biztos volt, hogy réce lesz a győztes.

Az MME minden évben lehetőséget ad a lakosságnak, hogy internetes szavazás útján döntsék el, melyik madár legyen az Év Madara. 2024-ben a kerecsensólyom kapta meg ezt a titulust, a következő évben pedig a böjti réce veszi át a stafétát.

Az online szavazáson mintegy 3242 természetkedvelő vett részt, akiknek 52%-a voksolt a böjti récére, míg a másik két jelöltre, a nyílfarkú récére és a kanalas récére, a szavazatok 26% és 21%-a érkezett. Ezzel a böjti réce lesz az év madara 2025-ben.

A böjti réce számos különböző élőhelyen megtalálható, költési időszakban Délnyugat-Angliától egészen a Csendes-óceánig, míg télen Afrika és Ázsia melegebb tájain lelhetjük fel. A közepes méretű vízimadár testhossza 37-41 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 60-65 centiméter. A madár testtömege 250-450 gramm között változik. A gácsér (hím) nászruhájában jellegzetes fehér szemöldöksávval rendelkezik, amely segíti a beazonosítást.

Fészkelését általában április közepén kezdi meg, a víz közelében. Fészkét növényi anyagokból építi, és pehelytollakkal béleli ki. A tojó 6-13 tojást rak, és 21-23 napig kotlik rajtuk. A fészekhagyó fiókák körülbelül öthetes korukra tanulnak meg repülni, ezután képesek önálló életet élni.

A böjti réce táplálkozása során szívesen fogyaszt magvakat, zöld növényi részeket, valamint gerincteleneket, így a táplálékláncban is fontos szerepet játszik.

Magyarországon a böjti réce fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

2025-ben így a böjti réce számos ismeretterjesztő program és esemény középpontjában áll majd, ezzel is elősegítve, hogy minél többen ismerhessék meg ezeket a madarakat.

Fotó: Wikipédia – Dick Daniels

Ezt olvastad már? 2024-ben a kerecsensólyom lett az év madara