ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Így trécselt Tomika, a Petesmalmi Vidrapark sztárja

Eszményi környezetben, természetes módon élnek a vidrák a Petesmalmi Vidraparkban.

A vidramenhely és szabadidőközpont a Somogy vármegyei Lábodon várja a természetbarátokat.

A Petesmalmi Vidrapark egy természetvédelem alatt álló, turisták által is látogatható tórendszer. 1998-ban a Somogyi Természetvédelmi Szervezet hozta létre ezt a területet, mely 2012-ben megkapta az Örökségünk – Somogyország Kincse elismerést. A vidraparkba állatkertekből gyakran kerülnek kis vidrák, valamint az emberek által országszerte megtalált bajba került állatokat is befogadják. 2009 óta 69 vidrát mentettek meg a parkban dolgozó állatvédők.

A Balaton és a Dráva közt húzódó ökológiai hálózat erdei tavas területeinek láncolata valódi vidraparadicsom, ahol védelmet, búvóhelyet, élelmet talál az Európából már csaknem teljesen eltűnt menyétféle.

A Petesmalmi Vidraparkban nappali körülmények között megfigyelhető az európai vidrák élete.

A park Facebook-profilján barangolva, érdekes egybeesésre lettünk figyelmesek.

Az intézmény munkatársai szerint a vidrák élőhelyeinek megóvásához egyetlen dolog kell, ez ugyanaz, amely oldalunk mottója:

ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI!

Nem pénz, hanem szándék, elhatározás kell, az, hogy óvjuk-védjük környezetünket, ne szemeteljünk, vigyázzunk a növényekre, állatokra magunk körül, főként a vadakra, hiszen az erdőben ők vannak otthon, és nem mi”

-ezekkel a sorokkal hívják fel a somogyi természetvédők a vendégek figyelmét a téma fontosságára.

A vidrapark területén egy tizennyolc fős populáció él szabadon. A kis lakók ragaszkodnak gondozójukhoz, akik – ellentétben a látogatókkal – akár meg is simogathatják a kis ragadozókat. A vidrapark oldalán egy vidám filmjelenetre is rábukkantunk, Tomika, a park egyik kis lakója így trécselt a gondozókkal.

fotó és videó: Petesmalmi Vidrapark