ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Állati szenzáció Debrecenben: vöröspanda bébi született

Már lehet szavazni a cuki jövevény nevére.

Megszületett az első debreceni vöröspanda-kölyök – írta a Zoo Debrecen.

Rendkívüli és nagyon régóta várt örömhírt hoztak a hajdúsági megyeszékhelyen az állatbarátoknak, június 18-án a nőstény vörös pandánál bébi született.

Maci, a nőstény vöröspanda először adott életet egészséges utódnak.

Az egyhónapos apróság szépen gyarapodik, és idejének nagy részét a két búvó valamelyikében tölti. A panda mama példamutatóan gondoskodik a kölyökről. A kis jövevény nemét az egy hét múlva esedékes első orvosi vizsgálata során tudják megállapítani, fejlődéséről rendszeresen beszámolnak majd az intézmény közösségi oldalán.

A debreceniek még 2013-ban kezdtek felkészülni az első vörös pandák, a Pici és Maci névre keresztelt ikerlányok fogadására. A nemzetközi tenyészprogram következő lépéseként egy fiatal hím, Pandita 2020-as érkezésével és a faj visszatelepítési programjában részt vevő Pici 2021-es elköltözésével végre tenyészpár állt össze a vadasparkban.

Augusztus 11-én 10 óráig várják a szavazatokat, hogy mi legyen a neve a kis pandának.

Négy névből lehet választani:

Ying – kínai eredetű, jelentése „okos, intelligens, győztes”
Mei – kínai eredetű, jelentése „virág, szépség, szerelem”
Tingting – kínai eredetű, jelentése „csinos, kecses, elegáns”
Loki – a korábbi Debreceni Lokomotív névből származtatva a DVSC beceneve, valamint a skandináv mitológia rejtélyes tűzistenének neve

Nagy öröm, hogy végre ismét gyarapodott e fokozottan fenyegetett és emberi gondozásban nehezen szaporodó faj állománya Magyarországon.

Fotók: Zoo Debrecen