ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Pelyhes tollgombócokat gyűrűztek a természetvédők

A júniusi időszak a legmozgalmasabbak közé tartozik, hiszen ekkor van a „nagy fiókadömping” Magyarországon – írta a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

A nemzeti park őrszolgálatának tagjai a terepszezon közepén végzik a legtöbb fokozottan védett madárfaj költésének ellenőrzését, valamint fiókáik gyűrűzését. 

A mozgalmas időszak során a megelőző terepi munka kiemelt fontosságú, valamint egész napos elfoglaltságot nyújt a kutatást végző személyeknek.

A nagyobb testű madarak fiókáinak gyűrűzése azért is szükséges, mivel a kifejlett madarak már nehezen jelölhetőek, így legegyszerűbb a fészküknél meglátogatni őket. A jelölőgyűrűk felhelyezése és a nyomon követés segít az egyedek-, populációk- és élőhelyeik védelmében.

Olyan odúban költő fajok, mint a szalakóta, füleskuvik, kuvik fészken történő jelölése egyszerű, hiszen egy létra segítségével feljuthatnak a fiókákat rejtő dobozhoz, de azoknál a fajoknál, amelyek magas fákra rakják a fészküket, jóval nehezebb a feladat a madarászoknak. Ezekhez a gyűrűzésekhez ipari alpinizmusban jártas mászó ember segítségét kérik a szakemberek. 

Az egyes fajok fiókáit – a fészekrakásnak és a költési időszaknak megfelelően – más-más időszakban lehet meggyűrűzni.

A szakemberek idén a rétisasok fiókái mellett parlagi sasokat, odúban költő bagolyfajok fiókáit, és a villanyoszlopon fészkelő fehér gólyák utódait is ornitológiai jelölőgyűrűkkel látták el.

fotók: Duna-Ipoly Nemzeti Park