ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Őssejtterápiával segítettek a fővárosi állatkert gorilláján

Egy idős anyagorilla korral járó ízületi problémáinak kezelésére őssejtterápiát alkalmaztak – írta a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A fővárosi állatkert egyik népszerű lakója Liesel, az öt fős gorillacsapat legidősebb tagja, aki 1989-es érkezése óta három utódot nevelt fel sikeresen, és ma már tízszeres nagymama. 

Liesel 1977 áprilisában született, tehát 46 éves, ami meglehetősen magas kor, hiszen a természetben nem élnek ilyen sokáig a gorillák. Általános tapasztalat, hogy az állatkerti állatok a gondoskodásnak köszönhetően lényegesen hosszabb ideig szoktak élni, mint azok a fajtársaik, akik vadon élnek, és nap mint nap meg kell küzdeniük a túlélésért.

A magasabb életkor azt is jelenti, hogy ezeknél az állatoknál megjelenhetnek olyan időskori egészségügyi problémák, amelyek a természetben alig fordulnak elő, mivel ott az állatok eleve nem is élnek olyan sokáig, hogy ilyesmi egyáltalán kialakulhatna. Az állatkertek számára kihívás, hogy az idős állatok életminőségére külön is odafigyeljenek.

Liesel életkorával összefüggésben kialakult ízületi gyulladás miatt egy ideje nehezen tudja használni a bal lábát, ami a járásban nehézségeket okoz neki. Az állatkert állatorvosi csapata a Sheffieldi Egyetem kutatóival együttműködve most őssejtterápiát alkalmazott Liesel ízületi gyulladásának kezelésére.



A nemzetközi csapat – amelynek vezetői dr. Sós Endre az állatkert főállatorvosa és megbízott főigazgatója, Mark Wilkinson, az emberi ízületi gyulladások biológiájának és kezelésének nemzetközi szakértője, valamint Kiss-Toth Endre, a Stem CellX alapítója – a közelmúltban átfogó felmérést végzett Liesel fő ízületeinek állapotáról. Ennek alapján megtörtént a bal csípő és térd alapszöveti őssejtekkel való kezelése.

Az őssejtek ízületi gyulladás gyógykezelésére és a sérült porc regenerációra való felhasználása az elmúlt években számos állatfajon beigazolódott, például kutyákon és lovakon. A Stem CellX szabadalmaztatott technológiát fejlesztett ki őssejt alapú termékek előállítására állatok ízületi gyulladásának terápiájára. Kiss-Toth Endre, az Stem CellX alapítója és a Sheffieldi Egyetem professzora régóta együttműködik Mark Wilkinsonnal.

A cég a közelmúltban megállapodást között a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, amely biztosítja, hogy a kezelést szükség esetén a kert lakói számára is hozzáférhetővé tegyék, valamint az itt szerzett klinikai tapasztalatokat felhasználva világszerte biztosíthassák az állatkertek számára.

Liesel a világon az első főemlős, aki a közös orvosi bravúr eredményét élvezheti. Az eljáráshoz használt mezenchimális őssejteket N’yaounda, a szintén Budapesten élő, fiatal nőstény gorilla zsírszövetéből vették egy 2022-bent történt kisebb beavatkozás során.

Dr. Sós Endre főállatorvos, az Állatorvostudományi Egyetem címzetes egyetemi docense, az állatkerti orvosi csapat vezetője elmondta: „A modern állatkertek fejlett tenyésztési és állatorvosi gyakorlata sok faj, közöttük is kiváltképp az emberszabásúak életének meghosszabbodását eredményezi. Feladatunk a legjobb egészségügyi ellátás és a legjobb életminőség biztosítása az életkorral összefüggő betegségek ellenére. Az őssejtterápia remélhetőleg ezen a területen is új korszakot hoz.”

Fotók: Fővárosi Állat- és Növénykert