ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Elkészült az ehető rovarok világatlasza

Kelet-afrikai tudósok elkészítették az ehető rovarok globális térképét – írta a Magyar Mezőgazdaság.

A kutatók szerint az ehető rovarok az alacsony környezeti lábnyomukkal, magas élelmiszer-hasznosulási arányukkal, gyors növekedésük és tápértékük miatt létfontosságú szerepet játszhatnak a globális élelmezésben. A mai napig jelentős ismeretbeli hiányosságok vannak a rovarok sokféleségével, globális eloszlásukkal és a régiók közötti különbségekkel kapcsolatban, ami potenciálisan veszélyezteti az ehető rovarok hatékony regisztrálását.

Kenyai, dél-afrikai és ugandai egyetemek tudósai ezért állították össze az ehető rovarok nem teljes körű adatbázisát. A kutatók azonosították a globális rovarfogyasztást befolyásoló tényezőket a fenntartható élelmiszerrendszer előmozdítása céljából. A tanulmány angol nyelven a NATURE Scientific Reports folyóiratban jelent meg.

Számos forrásból gyűjtöttek össze adatokat, többek között az ehető rovarfajok listáit a szakirodalmakból és különféle kutatási adatbázisokból. Ezt követően egy sor elemzést végeztek országos, regionális és kontinentális szinten is. A felmérés feltárta az ehető rovarokhoz való hozzáféréssel és felhasználással kapcsolatos számos közös, illetve egyedi hagyományt egyes országokban és régiókban.

Bár a rovarfogyasztás gyakran kulturális tradíciókban gyökerezik, összefüggést mutat a földterület borítottságával, a rovarok földrajzi elterjedésével, az adott ország népességének nagyságával és gazdasági fejlettségével.

Az Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában élő emberek azért esznek rovarokat, mert ez a kultúrájuk részét képezi, míg Európában a fokozott tudatosság és a fenntarthatóság iránti törekvés a legfőbb ösztönzőerő.

Fotó: Illusztráció / Pixabay