ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Így szorgoskodnak a költőüregben a színpompás gyurgyalagok

A természetfotózás roppant népszerű műfaj napjainkban. A fotósok gyakran izgalmas kis filmekkel is megörvendeztetik a természet szerelmeseit.

Sándor Péter János rendszeresen mutat be szebbnél szebb felvételeket a vadon élő állatokról, ezt történt a közelmúltban is, amikor egy látványos vidót posztolt a közösségi oldalon.

“A felvétel június elején készült egy Nógrád megyei kisfalu, Jobbágyi határában. A homokfalnál a párok éppen a költőüreg kiválasztásával voltak elfoglalva. Egy 15-20 költőhelyből álló, nyugodt helyen lévő homokfalnál készítettem, régen itt homokot bányásztak”

-mesélte a természetfotós az ÉrzőLénynek.


Az állatbaráttól azt is megtudtuk, hogy a hely zavartalansága adta a madarak költő kedvét. Sándor Péter János úgy tapasztalta, hogy türelmes várakozással és jó álcával a madarak zavarása nélkül is lehet fotókat, és remek videókat készíteni.

A gyurgyalag az egyik legszínesebb madarunk. Méhészmadárnak is hívják, de darazsakkal, lepkékkel és egyéb repülő rovarokkal is táplálkozik. Vonuló, a telet Afrikában tölti. A házi méh igen kis részét képezi a táplálékának, melyet csak hűvös időben fogyaszt.

A gyurgyalag telepesen fészkel, lösz- és homokfalakban, homokbányákban, mélyebb árkok falában alakít ki lyukakat költőhelyül. Költőürege még a jégmadárénál is hosszabb, olykor eléri a 2 métert.

Videó és fotó: Sándor Péter János