ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Karatézó üstökösgémekről lőtt pazar sorozatot a geográfus

Izgalmas jelenetet kapott lencsevégre Szatymaz mellett a geográfus, Barkóczi Csaba fotósorozatán üstökösgémek csatáznak egymással.

A természetfotós immár 10 éve egy kis szatymazi tanyán él, közel a Fehér-tóhoz, így gyakran van lehetősége az általa nagyon szeretett terület meglátogatására.

“A “karatés madarak” megörökítése, bár nem a véletlennek köszönhető, nem is tudatos tervezés eredménye volt. A képeken fiatal Üstökösgém (Ardeola ralloides, Squacco Heron) testvérek rivalizálása látható. A szülő madarak egyike – csőrében a táplálékkal – a még el nem idegenített fiókákat etetné. Maga az etetés pillanata igen gyors és rövid, de elég hosszú koreográfiával zajlik, hiszen 3 jobb estben 4 fiókát is nevelhetnek a szülők. Ebben az esetben 3 testvérpár volt.”

-mesélte Barkóczi Csaba az ÉrzőLénynek.

A természetvédő beszámolója szerint amikor a szülő beszállt, és jelezte, hogy meghozta a finom falatokat, akkor már a fiatal madarak lázasan és türelmetlenül várták az étkezést. Iyenkor pattanásig feszült a hangulat, a türelemtelenség és az éhség olyan energiákat hoz a felszínre, melyekkel nem lehet számolni. Minden egyes etetés más és más helyen zajlik a gémtelepen, vagy annak szűk környezetében.

“Ezek a madarak már röpképesek, annak ellenére, hogy nem jól repülnek. A szülő általában egy magasabb pontra hívja a fiókáit, akik közül a legügyesebb ér oda először, így a legnagyobb esélye neki lesz a finom falatokra. Ezek a falatok alig, vagy kevésbé megemésztett formában, visszaöklendezve távoznak a szülő torkán át, vagy a nyelőcsövön keresztül a “torokzacskóból”. Az általam megörökített sorozaton jól látható, mikor a legagresszívebb testvér a másik testvérébe kapaszkodva próbálja a magaslati ponti helyzetét úgy módosítani, hogy ő kerekedjen felül.”

-fogalmazott a madárfotós.

A környezetkutató geográfus preparátorként is tevékenykedik, így a madarakkal nem csak a terepen, hanem a műhelyében is napi szinten találkozik. A preparálás mellett környezeti hatástanulmányokhoz egyéb élővilág-védelmi felmérésekhez és tanulmányokhoz végez ornitológiai és szak geográfiai vizsgálatokat.

Fotók: Barkóczi Csaba