ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Lebilincselő felvételeken a Vértes vadvilága

Örökmozgó rókakölykökről és tiszteletet parancsoló szarvasbikákról készít káprázatos fotókat egy oroszlányi nyugdíjas.

Csige Ferencet régóta vonzza a természet csöndje, a vadon élő állatok rejtőzködő világa. Az Oroszlányban élő nyugdíjas bányász számos hobbinak hódol, szinte az összes időtöltése a természettel kapcsolatos. Ferenc gyakran túrázik, szívesen és sokat kerékpározik a természetben, ha ideje engedi, vadakat is lencsevégre csal.

-Az egész fotózást még 2006-ban kezdtem, autodidakta módon. A vadfotózás egy véletlennek köszönhető, 2008-ban történt egy izgalmas találkozás. Az erdőt járva kisétált elém egy szarvasbika, amit sikerült az akkori tudásomnak és felszerelésemnek megfelelő szinten megörökíteni. Ez volt számomra a fordulópont

-mesélte Csige Ferenc a portálnak.

A természetbarát azóta számtalan bravúros felvételt készített, több alkalommal ritkán látható jeleneteket is megörökített. A fotózás mellett Ferenc videókat is készít, ezzel az utóbbi néhány évben kezdett komolyabban foglalkozni.

-Egy-egy filmfelvétel csak ritkán sikerül, mert ilyenkor órákat kell lesben ülni. Bevallom, ehhez nem sok türelmem van, kivéve, ha valamit „csak úgy” lehetséges megörökíteni. Például a kis rókákat, vagy ha szarvasbőgés idején engedélyt kapok a vadászoktól, akkor filmezek – ám még ilyenkor is jó adag szerencse kell

-fejtegette a természetfotós, hozzátette, azért is készített eddig kevés videót, mert a felszerelése sem a filmek készítésére optimalizált.

Ferenc megkeresésünkre azt is elárulta, leggyakrabban cserkelve fotózik. A cserkelés során úgy közelíti meg az állatot, hogy a vad ne vegye észre a leselkedő állatbarátot. A nyugdíjas természetjáró szerint egyébként sem szabad megzavarni az állatokat, még azután sem, hogy elkattant a gép.

Ez Csige Ferenc számára az igazi kihívás.

-Igazán kedvenc témám nincs, de minden évszaknak megtalálom a szépségét. Mindig van valamilyen aktualitás az erdőben, tavasszal az állatok a kicsinyekkel, ősszel a szarvasbőgés varázsa.

« A 4 »

Fotók: Csige Ferenc