ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Ukrajnából menekült selyemmajomnak születtek kicsinyei

Ikrei születtek Kátyának, az első Ukrajnából mentett állatnak – írt a a Nyíregyházi Állatpark.

Kátya, a fehérpamacsos selyemmajom (Callithrix jacchus) 2022 márciusában érkezett egy Kijev mellől menekülő családtól az Állatparkba.

A mindösszesen 14 centiméteres, 200 grammos állatot folyamatos megfigyelés alatt tartották a park szakemberei és mivel kiváló egészségi állapotban volt, 2022 tavaszán megkezdték a megfelelő pár keresését a számára.

Végül a hollandiai Overloonban találtak egy vele hasonló korú, 5 éves hímet. A két állat összeszoktatása több lépésben zajlott, Kátya ugyanis korábban még fajtárssal nem találkozott.

A két majom összeismertetése sikeres volt, hiszen 2022 júliusa óta elválaszthatatlanok egymástól. Idén ősszel családot alapítottak, Kátyának ikrei születtek.

Az ikerpár 5 hónapnyi vemhesség után jött a napvilágra és leginkább szüleik hátán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat. Bár a kölykök mindössze 5 dekagrammot nyomnak, méretük a felnőtt egyedekhez képest hatalmas, így a szülőpár felváltva hordozza őket.

A Braziliában őshonos állatok már megtekinthetőek a Nyíregyházi Állatpark Viktória Házában, ahol több más karmosmajom faj szomszédságában élnek.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark