ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Hazatért kétezer kilométeres útjáról a gyűrűs kócsag

“Régi ismerős” került a Fertő-tavi madarászok látókörébe – írta a Fertői Madárvárta.

A fertői gémtelepen még fiókaként gyűrűztek meg egy nagy kócsagot, azóta tíz év telt el. A madarat a napokban látták Mekszikópusztán a magyar természetvédők.

A 2013-ban jelölt madarat időközben megfigyelték Spanyolország északkeleti részén és Portugáliában is, Lisszabon közelében. Időközben valószínűleg a Fertő nádasában költött, mert 2021-ben többször is látták Nagylózs környékén.

A magyar természetvédelem címermadara a kis kócsagtól mérete mellett lassabb, méltóságteljesebb szárnycsapású röpte, és hosszabb lábai alapján is könnyen megkülönböztethető.

A 19. században Európában nagy divat volt a kócsagtollas viselet, részben ennek köszönhető, hogy majdnem eltűnt a faj Magyarországról.

A hetvenes évek után állománya folyamatosan növekedni kezdett, de a halastavakon napjainkban is problémát jelent a zavarás, a fészkelőhelyek növényzetének kaszálása és égetése.

A nagy kócsag korán, már február végén, március elején visszatér telelőterületeiről. Elvonulása szeptemberben kezdődik, de még novemberben is sok helyen látni a méltóságteljes madarakat. Az utóbbi években egyre nagyobb számban telelnek át a Kárpát-medencében is a hófehér kócsagok.

A nagy kócsag fokozottan védett, eszmei értéke 100 000 forint.

fotók: Facebook/ Fertői madárvárta Mekszikópuszta, Pixabay