ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Dévaványán harmadszor is költésbe kezdett egy ugartyúk

Az idei költési szezonban már harmadszor költött egy ugartyúk-pár a Dévaványai-Ecsegi pusztákon – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A szakirodalom szerint hasonló esetre eddig még nem volt példa Magyarországon.

Az ugartyúkok Európa tőlünk délebbre eső részein költenek, hazánk a költőterület északi határa, az itteni állománya a legújabb felmérések alapján mintegy 20-30 párra tehető. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül idén hat pár költött, három a Dévaványai-Ecsegi pusztákon, három pedig a Cserebökényi pusztákon.

A költési szezon április végén kezdődött. Dévaványa térségében az első költés mindhárom párnál sikeres volt, a fészkekben két-két fióka kelt ki. Az egyik pár a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont közelében, egy bivalylegelőn költött, így az ő életüket jól nyomon tudtuk követni. Ők végül a kettő közül egy fiókát neveltek fel sikeresen. A másik két pár magas vegetációban költött, nem tudni, hány fiókát sikerült felnevelniük.

A látogatóközpont közelében költő ugartyúk-pár számára optimálisak voltak a feltételek, így másodszor is költésbe fogtak. A második fészekaljból származó utódok kirepülése után a pár harmadszor is tojást rakott. Az egytojásos fészekaljon a szeptember 21-i ellenőrzéskor még ült a tojó.

A fióka optimális esetben szeptember utolsó napjaiban kel ki, további sorsa azonban kérdéses, ugyanis az ugartyúkok általában már október közepén útra kelnek déli telelőhelyeik felé. A fiatal madár akkor még legjobb esetben is csupán kéthetes lesz és újabb két hét elteltével éri el a röpképességet.

Mivel a nyár folyamán, az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének műholdas jeladózási programja keretében a réhelyi ugartyúk-pár is jeladót kapott, így amikor útnak indulnak a felnőtt madarak, kiderülhet az is, mi lett a fióka sorsa.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park / Szél Antal István