ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Elhunyt a Kunkápolnási-mocsár madárvilágának kutatója

Dr Kovács Gábor a hortobágyi puszta egyik legfelkészültebb természetvédelmi őre volt – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

“Megtudjuk-e egyszer, hogy a Hortobágynak mekkora lelke van? Most még csak valamennyit érzünk belőle: némelyik pusztáján erősebben, máshol halkabban visszhangzik bennünk. A Kunkápolnás vízivilágában nagyon intenzíven sugallja valami: itt ezer évek óta nagy természeti erők működnek. Ehhez képest az én itt töltött negyven esztendőcském csupán a felszínét simogatta meg, nyomot nem hagyott rajta, mert azt a terület hagyta bennem.”

-fogalmazott még évekkel ezelőtt Dr. Kovács Gábor, aki hosszú évtizedeken keresztül óvta a Hortobágy élővilágát.


A Hortobágy madárvilágának tudója igazi pusztajáró természetvédelmi őr volt, aki a Debreceni Agrártudományi Egyetem elvégzése után 1976-tól lett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. A természetvédő 1977-ig természetvédelmi őr, 1989-ig természetvédelmi területkezelő, majd 1990-től 2012. évi nyugdíjazásáig területi felügyelői beosztásban dolgozott a nemzeti parknál.

Dr. Kovács Gábor (1953-2023) harminchét évig fáradhatatlanul vigyázta nagyiváni őrkerületében a Kunkápolnási-mocsár melletti 5 pusztarész természeti értékeit. Doktori disszertációjának témája a hortobágyi halastavak madárvilágának dinamikája volt.

A pusztához fűződő erős érzelmi kötődése és tudásvágya révén gyűjtött hatalmas ornitológiai ismeretanyag mellett a Hortobágy növénytani értékeinek, néprajzának, helyneveinek is pótolhatatlan ismerőjévé vált.

Közel hatszáz madártani publikációja jelent meg hazai és külföldi tudományos folyóiratokban, szaklapokban, részt vett tudományos kutatásokban, szakkönyvek megírásában.

Dr. Kovács Gábor munkássága mellett a természetfotózással művészi rangra emelte a madárvilág és a hortobágyi táj értékeinek, szépségeinek bemutatását. Káprázatos fényképei nagyban segítették, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park elnyerte a Világörökség címet.

A puszta mélységes ismeretét és szeretetét közvetítő, négy évtizednyi képanyagát három önálló kötetté formálta, valamint 15 másik könyv társszerzője volt. A Hortobágy madárvilága című könyvben 92 faj-fejezet megírása fűződik a nevéhez és az élőhelyfotók többségét maga készítette.

1974 óta volt tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, 1993-tól a Hortobágy Természetvédelmi Egyesületnek. 1989-es megalakulása óta vett részt a Magyar Természetfotós Szövetség munkájában.

Dr. Kovács Gábort a természet védelméért végzett munkája elismeréseként „Emberi környezetért” díjjal, Chernel István emlékplakettel, Pro Natura emlékplakettel és Pro Natura díjjal tüntették ki.

fotók: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság