ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Rovarvilág

Színpompás “drágaságot” vonzott a természetvédő kertje

Lukács Renáta korábban már szerepelt oldalunkon, az Őrségi Nemzeti Park önkéntes természetőre akkor a Kőszegi-hegységben meseszép rovart fotózott. Most a hölgy újabb védett fajra bukkant, ezúttal egy hegyi kaszálón, saját területén. A lepke nem véletlenül tévedt a vadvirágos kertbe, a természetvédő tudatosan csábította oda a hangyaboglárkát egy növénnyel.

Még kora tavasszal ültetett 3 tő őszi vérfüvet (Sanguisorba officinalis) a kaszálóra azzal a szándékkal, hogy hátha megtalálják a beporzók. Úgy gondolta, az élőhely adott, a hangya is adott és nagyjából 1 kilométerre lehet az az aprócska rét, ahol él egy kisebb állománya él a lepkéknek.

A természetbarát ötletét siker koronázta, egy sötét hangyaboglárka érkezett a kertbe.

A Zanótboglárka vagy Sötét hangyaboglárka (Maculinea nausithous, Syn.: Lycaena arcas) szárnyfesztávolsága 35-38 milliméter. A faj Európa középső sávjában Közép-Ázsiáig terjedt el, hazánkban a Dunántúl nyugati részén, valamint a Bakonyban és az Őrségben él.

Élőhelyei sík-, domb- és hegyvidéki mocsárrétek, ahol tápnövénye, az orvosi vérfű (Sanguisorba officinalis) megtalálható. A hernyó tápnövénye az orvosi vérfű, melynek virágába rakja a nőstény a petéit. 

A sötét hangyaboglárka hazánkban védett, Natura 2000-es faj, egyetlen példány természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

fotók: Lukács Renáta