ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Rovarvilág

A legkésőbb repülő családtag: a nyárfapohók

A Hét lepkéje a Nyárfapohók – írta az MME Lepkevédelmi Szakosztály.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya rendszeresen megnevezi a Hét Lepkéjét, november utolsó előtti hetében a Nyárfapohókra esett a szakemberek választása. A Nyárfapohók (Poecilocampa populi) a család legkésőbb repülő faja, általában csak október második felében vagy november elején jelenik meg, de imágói néha még december elején is előkerülnek. Hűvösebb hegyvidékeinken előbb rajzik.

A nyárfapohók hazánkban általánosan elterjedt és gyakori, de az Alföld nagyobb részéről hiányzik.

A lepke testén a külső harántsáv elmosódott, meglehetősen széles. A szárnyak barna fényű lilásszürkék, a hátulsó világosabb. Az elülső szárnyon a harántsávok sárgásak. A hátulsón a harántsáv széles, egyenes. A tő kissé sárgás. A fonák egyenletes lilásszürke, a harántsávok jól látszanak. A nőstények szárnyai kissé nyújtottabbak, és világosabb alapszínűek.

A nyárfapohók gyakorlatilag a rózsafélék családjába tartozó minden cserjén (kökény, galagonya, málna, szeder, stb.) és gyümölcsfán (szilva, körte, alma, cseresznye, meggy, stb.) megél, de a tölgy-, nyár-, nyír- és fűz-fajokat is elfogyasztja.

Fotó: Gór Ádám, izeltlabuak.hu