ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Tüneményes videón az 50. székicsér fészek

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság lebilincselő rövid filmet készített egy székicsér fészek mindennapjairól.

A székicsér (Glareola pratincola) a Kárpát-medence egyik legveszélyeztetettebb madárfaja. Hazánk szikes pusztáinak egykor jellegzetes fészkelője napjainkban kizárólag szántóföldi környezetben költ. 

A faj állománya mindössze 65-75 párra tehető. 

A közzétett videón az 50. azonosító számú székicsér fészeknek az életébe nyerhetünk bepillantást.

A székicsérek általában kopár, gyér növényzetű szántóföldeken kezdenek költésbe, jellemzően telepesen fészkelnek, azaz egy alkalmas területen több, 4-8 vagy akár 20 pár is letelepedhet.

A Természetvédelmi Őrszolgálat a kolónia kialakulásától kezdve nyomon követi minden pár és fészekalj sorsát, illetve intézkedik az egyes fészkek védelméről, a földtulajdonosok, gazdálkodók segítségével. A fészkek körül kijelölt védőzónák biztonságos költőhelyet nyújtanak a madarak számára az agrotechnikai munkafolyamatok, mint a vetés, műtrágyázás, vegyszerezés, sorközápolás, öntözés alkalmával. 

A fajvédelmi munka akkor sikeres, ha e talajon fészkelő madárfajunk esetében az összes emberi veszélyeztető faktort sikerül kiiktatni. 

Az elmúlt 15 év alatt a székicsér hazai állományát alig 20 párról, a kihalás széléről, sikerült 70 párra erősíteni.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság megöszönte azoknak a kisújszállási és karcagi földtulajdonosoknak, gazdálkodóknak a munkáját, támogatását, akik 2023-ban is önzetlenül segítették fajmegőrző feladatokat.

Fotó és videó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Monoki Ákos