ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Hüllők

Mississippi tarajosteknőst észleltek a Tiszán

Idegenhonos teknősfaj kivadult példányára bukkantak – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A Mississippi tarajosteknős (Graptemys pseudogeographica) első alkalommal fordult elő az igazgatóság működési területén.

Korábban már írtunk a hazai egyetlen őshonos teknősfajt, a mocsári teknőst (Emys orbicularis) veszélyeztető idegenhonos fajokról. Most ismét egy eddig kizárólag házi kedvencként, otthon tartott teknősfaj kivadult példányát figyelték meg Magyarországon.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat szakemberei a Tisza szolnoki szakaszán figyeltek fel a teknősre.

A teknősök szívesen napoznak együtt vízbe lógó fákon, ilyen környezetben észlelték a Mississippi tarajosteknőst is. Az idegenhonos faj példányait a hátpáncéljuk középvonalában futó, taréjszerű formát alkotó kiemelkedésekről lehet azonosítani. A faj az Amerikai Egyesült Államok középső vidékén őshonos, hazánkban egyes példányait csupán hobbiállatként tartják.

Amennyiben valaki teknőst lát és biztos benne, hogy nem mocsári teknős, akkor minden esetben értesíteni kell a hatóságokat. A szakemberek gondoskodnak az invazív példányok szakszerű befogásáról és elhelyezéséről.

Fotók: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.