ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Így szürcsölget az indiai orrszarvú a hőségben

Fontos a hidratálás.

Vidám jelenetet osztott meg a Szegedi Vadaspark egy indiai orrszarvúról, a termetes állat viccesen oltotta szomját a nyári melegben.

A két indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) – Csülök és Akeno – 2020-ban érkeztek a napfény városába, Csülök Nyíregyházáról, a másik állat pedig az angliai Chesterből.

Az indiai orrszarvúk az elefántok és a szélesszájú orrszarvúk után következnek nagyság szerint a sorban a szárazföldön élő emlősök között. A nagytestű növényevő az indiai szubkontinens északi részén él, a folyómenti füves területeket és a mocsarakat, erdőket kedveli. Az afrikai rokonaival ellentétben az indiai orrszarvú csupán egy tülköt visel, megvastagodott bőrének mintázata okán páncélos orrszarvúnak is nevezik.

A Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint már csak nagyjából 2500 egyede él az eredeti élőhelyén, az orvvadászat, és a természetes élőhelyének csökkenése veszélyezteti a fajt.

A 20. század elején az indiai orrszarvú majdnem eltűnt a Földről.

Az európai állatkertek fajmentő tenyészprogramjának (EEP) keretében jelenleg 28 európai állatkertben 74 egyede él.

A Szegedi Vadasparkban az orrszarvúk házán az állatok eredeti élőhelyének tradicionális építészeti stílusjegyei is megjelennek, így kellemes színfoltja a Vadasparknak. A 400 négyzetméter alapterületű házhoz egy két részből álló, összesen közel 2000 négyzetméteres, természetes talajjal rendelkező kifutó csatlakozik. Az állatok az üvegbetekintőkön keresztül a téli időszakban is láthatók.

Fotók és videó: Szegedi Vadaspark és Wikipédia