ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Hüllők

Örvendetesen szaporodnak a mocsári teknősök a Kis-Sárréten

A Kis-Sárréten népes a mocsári teknősök tábora – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén idén nagy számban fordul elő a mocsári teknős. Hazánk egyetlen őshonos teknősféléje a teknősök rendjébe és a mocsáriteknős-félék családjába tartozik. Örömteli hír ez, már csak azért is, mert ahogy korábban megírtuk, számtalan veszély fenyegeti a faj egyedeit.

A mocsár teknős (Emys orbicularis) országszerte megtalálható a mocsaras területeken, tavak és folyók mentén, elsősorban a lassú folyású, illetve az álló vizeket kedveli, mivel alapvetően vízhez kötött faj.

A Kis-Sárréten a vizes élőhely-rekonstrukciók, illetve a halastavak közelsége is kedvező a faj számára. Olyan helyeken, ahol több különféle víztest található egymás közelében a teknősök gyakran mozognak a víztestek között. Nem meglepő, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai területbejárásaik során gyakran találkoznak velük. Ez a vándorlás is veszélyforrás, hiszen az úttesten akár el is üthetik őket. Ezen kívül túlhevülhetnek a forróságban, habár gyalogútjaik során inkább az árnyékos útvonalakat részesítik előnyben.

A mocsári teknős a Kis-Sárrét változatos élőhelyein megtalálja számításait, mivel szereti a növényzettel benőtt vízrészeket, ahol háborítatlanul sütkérezhet a mélyebb vízzel körülvett szigeteken vagy kiemelkedő faágakon. Veszély esetén könnyedén víz alá merülhet.

Télire a mocsári teknős az iszapba fúrja magát, vagy a vízen kívül ássa be magát a földbe. Ha az időjárás megengedi, akkor korán, már március elején előbújik, párzása azonban csak áprilisban kezdődik. Alapvetően ragadozónak tekintik, de növényi táplálék is szerepel az étrendjében.

A mocsári teknősre a legnagyobb veszélyt a megjelent idegenhonos teknősfajok jelentik, melyek agresszív viselkedésükkel kiszorítják az őshonos fajt. Emellett veszélyeztető tényező az élőhely elvesztése is. A vizes élőhely rekonstrukciók azért kiemelkedő jelentőségűek, mert a teknősök esetében a tojásrakó helyeket is meg kell óvni a faj fennmaradása érdekében.

Fotó: Pixabay és Körös-Maros Nemzeti Park / Járvás Katalin