ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Rovarvilág

Káprázatos fotókon a hófehér lebegő lények

Főszerepben a fehér tollasmolylepke.

A Pomázon élő Czímer Mihály nyugdíjas természetfotós gyakran készít bámulatos felvételeket különös lényekről. Legújabb fotói két különleges rovart ábrázolnak.

A fehér tollasmoly (Pterophorus pentadactyla) Szinte egész Európában megtalálható, kertekben, füves területeken gyakori. Hernyói a lóhere, kökény, fűz, rózsa levelein táplálkoznak. A különlegesen szép rovar két generációja májustól szeptemberig repül.

“Bevallom, túl sokat nem tudok róluk, inkább kicsit nedvesebb területen találkozom velük. Azt tapasztaltam, hogy szeretnek a levél fonákján hűsölni, amúgy nagyon szelídek, és szó szerint “belenéznek ” a fényképező gépembe”

-mesélt a természetfotós az ÉrzőLénynek “modelljeiről”.

Érdeklődésünkre a természetbarát azt is elmondta, hogy ezek a rovarok szinte rejtőzködő életet élnek az árnyékos vízközeli helyeken, vagy láprétek növényzetén. A pomázi állatbarát keleti rablópilléket és óriás keresztespókot is fotózott már, utóbbiról döbbenetes felvételeket készített.

Magyarország egyik legnagyobb testű pókjáról korábban már mi is írtunk. Európa egyik legnagyobb pókjának mérete jelentősen meghaladja a mindenki által jól ismert koronás keresztespókét. A nőstények nagyobbak, mint a hímek, testhosszuk eléri a 2,5 centimétert is

Fotók: Czímer Mihály