ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Rovarvilág

Varázslatos videón a törékeny tiszavirágok násza

Bodrogi Attila amatőr meteorológus meseszép videót készített a tiszavirágzásról a Tisza Hódmezővásárhelyhez közeli szakaszán.

“Egy kedves ismerős természetbúvár barátommal – majd 70 éves, igen aktív “fiatalember”-, voltunk a Tiszánál. Mi, itt Vásárhelyen az egykori gabonarakodót ismerjük, ami a város szélétől mindössze 8 kilométerre található. Az égiek szerdán nem igazán voltak kegyesek hozzánk. A közelben több zivatarcella is kialakult, sőt Vásárhelyen kora délutánig egymást követték az egy perces felhőszakadások, azt gondoltam, talán nem is aznap lesz alkalmas az idő a tiszavirágzásra”

– mesélte a természetbarát az ÉrzőLénynek.

Bodrogi Attila barátja, Lencse Ferenc ért ki hamarabb a folyópartra. Rögtön hívta a természetjárót, aki csatlakozott hozzá. Hamar meggyőződtek arról, hogy kifejezetten nagy és szép tiszavirágzás zajlik. Korábban még Lencse úr sem látott ennyire szépet, pedig ő minden egyes évben, minden nap a helyszínen kémleli a vizet ebben az időszakban.

“Valóban gyönyörű volt. Érkezhettem volna korábban is, a kedvezőbb fények miatt. Mindössze nagyjából fél órám maradt megcsodálni a kérészek násztáncát. Késő délutánra a Tisza felszínét csaknem teljesen beborították az elpusztult kérészek, de még ekkor is milliós nagyságrendben járták táncukat a szőke folyó felett”

– mesélte Bodrogi Attila, aki hozzátette, szerinte még egy-két napig megfigyelhető az utórajzás, igaz, a szerdaihoz képest kisebb nagyságrendben.

Bodrogi Attila videóján felejthetetlen élmény a kérészek násza:

Ezt már olvastad? Magyar kutatók a világörökség részévé tennék a tiszavirágzást.

Fotó és Videó: Bodrogi Attila