ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Matula kunyhójánál szabadon engedték a gyógyult vidrát

A székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központot korábban többen megkeresték a Balaton déli partjánál észlelt sérült vidráról szóló infomációkkal.

A napokban bő egy hónap gyógyulási folyamat után szabadon engedték a szántódi fiatal vidrát. A szerencsétlen sorsú állatért néhány hete még a fél déli part aggódott. A hírről értesülve az állatmentők azonnal elmentek érte, ennek is köszönhető, hogy a fokozottan védett emlős megmenekülhetett.

Az állatvédők augusztus elején a Szántódi Rév mellől mentették a súlyos állapotban lévő fiatal vidrát. Idegrendszeri tünetekkel és inkoordinált mozgással szállították be sürgősséggel. A röntgen és az ultrahang nem mutatott belső sérülésre utaló nyomokat, a sérülés kiváltó oka valamilyen méreganyag felvétele vagy koponyatrauma lehetett. Szapora légzés és magas láz társult az esethez, melyet még aznap estére stabilizáltak.

A vidra néhány nap múlva már talpra állt, és mászkált is a kezelőben. Megjött az étvágya és a vitamint is magától kiette a tálkájából. Mivel a mozgásán látszott, hogy nincs minden rendben, állandó felügyeletet kapott.

Végül a nyíregyházi vadmentők a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembereivel közösen úgy döntöttek, hogy a Kis-Balaton vadregényes vizeire bízzák a fiatal állatot, ahol zavartalanul élheti le életét. Az állatbarátok szerint még Fekete István is elégedetten bólintott volna egyet, ha látja, hogy Lutra nem messze Matula bácsi kunyhójától térhetett vissza a természetbe.

A vidráról és az elengedéséről egy kis filmet is közöltek a székesfehérvári állatvédők.

Aki sérült állatot talál, annak a Sóstó Vadvédelmi Központ szakembereit érdemes értesíteni, a +36-70-526-2793 számon, valamint a [email protected] címen.

Fotó: Sóstó Vadvédelmi Központ