ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Légpuskával és nyíllal kivégezték a zalai gólyát

Egy hónap alatt két szomorú esettel is találkoztak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai.

2023. július 13-án lakossági bejelentés érkezett, hogy befogtak egy röpképtelen fehér gólyát (Ciconia ciconia) a Zala vármegyei Reszneken.

A rendkívül rossz állapotban lévő madarat a székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központba szállították. A sérült gólya bal szárnyán nyílt seb volt, a szárny erősen roncsolódott. Az állatorvosi vizsgálatok során kiderült, hogy a gólyát vélhetően két alkalommal is meglőtték.

A madár hasüregéből egy nyílhegy maradványaira hasonlító fadarab állt ki, a szárnyában pedig a röntgen során légpuskalövedéket találtak.

A gólya hasüregében található nyílszerű fadarab által okozott sérülések, valamint a súlyos szárnytörés miatt már nem lehetett meggyógyítani az állatot, csak a szenvedéstől menthették meg.

2023. augusztus 3-án délelőtt egy másik sérült gólyához mentek a nemzeti park munkatársai Somogysámson belterületére. A madár bal szárnyán egy apró nyílt seb tátongott.

Ezt a sérült madarat is a Sóstó Vadvédelmi Központba szállították, ahol a röntgen során kiderült, rá is légpuskával lőttek. Az orvosok a műtét során eltávolították a lövedéket és a törött csontokat is rögzítették. A madár szépen gyógyul és hamarosan újra szárnyra kelhet.

A légpuskák hatótávolságából adódóan valószínű, hogy a gólyák esetében közelről, alulról érhette a madarakat a lövés. Mindkét eset kapcsán állatkínzás és természetkárosítás bűncselekményének elkövetése miatt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen.

Kérik a lakosságot, hogy aki bármilyen információval rendelkezik a két esettel kapcsolatban, jelentkezzen a [email protected] e-mail címen.

A fehér gólya fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 ezer forint.

Fotók: Balaton-felvidéki Nemzeti Park / Ambrus László