ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Kalandrapacsirtát észleltek a Csomorkányi-legelőn

Egy Magyarországon rendkívül ritkán előforduló madarat láttak Hódmezővásárhely határában – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Az érdekes nevű kalandrapacsirtára néhány napja figyeltek fel a madarászok a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A különleges madár a Csomorkányi-legelőn bukkant fel, a marhák által legeltetett gyep melletti földúton mozgott, időnként fel-felugrándozott. Később a magasabb fűbe repült, majd onnan is kisétált, végül beszállt a szarvasmarhák közé.

A feljegyzések szerint Magyarországon 1947-ben láttak először kalandrapacsirtát. Az azóta eltelt több mint hét évtized során a mostanival együtt csupán tízszer sikerült megfigyelni egy-egy példányt.

A tíz alkalomból négyszer a Körös-Maros Nemzeti Park területén bukkantak fel a madarak: 1999-ben Kardoskúton, a Fehér-tó melletti gyepen, 2006-ban a Királyhegyesi-pusztán, 2014-ben Makó mellett, a Montág-pusztán, most pedig a Csomorkányi-legelőn.

A kalandrapacsirták tőlünk jóval keletebbre, Románia délkeleti részén (Román-Alföld), Törökországban, Kazahsztánban és Oroszország ázsiai részein költenek. A mezei pacsirtáknál testesebbek, aránylag vastag a csőrük és nyakuk alsó részén egy jellegzetes, fekete mintázat található.

A ritka madarak őszi vonulása ezekben a napokban kezdődött, a hazánkba tévedt példány is valószínűleg az első vonulók egyike lehetett.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park / Vasas András, Kaczkó Ádám