ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Kétezer aranysakált lőtt eddig a ragadozó vadász

A kétezredik aranysakállal is végzett egy vadász Somogy vármegyében – írta a Sokszínű vidék.

Horváth Mihály nem kíméli az aranysakálokat. A nagy károkat okozó ragadozókat a vadász engedéllyel lőheti Magyarországon.

A „varmint hunting” a „kártevők” – jellemzően kis és közepes méretű vadon élő emlősök vagy madarak – vadászatának gyakorlatát jelenti, melynek célja maga a kártevőirtás, nem pedig élelem- vagy a trófea megszerzése. Az e célból vadászott állatok károsnak minősülnek a haszonállatokra, más veszélyeztetett fajokra vagy az ökoszisztémára, olykor pedig kórokozót hordozó gazdaszervezetek, amelyek fajok közötti betegségeket terjesztenek.

A táplálkozási lánc csúcsán elhelyezkedő legtöbb ragadozónak nincs természetes ellensége, sőt az emberre is veszélyt jelentő betegségek (pl. a veszettség) elleni mesterséges immunizáció következtében nem ritka, hogy túlszaporodnak, és ezzel veszélyt jelentenek a haszonvad fajainkra. A törvény által engedélyezett vadászható ragadozó fajok állományának szabályozása a hivatásos vadászok embert próbáló feladata.

A ragadozókra specializálódott vadász egy Facebook-posztban számolt be a nagy eseményről.

Aznap este, miután elhibázott egy kölyköt, először úgy döntött, hazamegy, ám végül adott még egy esélyt magának.

“Mikor odaértem éppen egy vaddisznó ballagott keresztül rajta, így legalább nem mondhattam, hogy milyen egyedül vagyok. Szerencsére az „édes kettes” nemsokára egy egércincogásra kíváncsi sakállal egészült ki, „aki” miután a hang elnémult, keresztül futott a föld túloldalára. Ott szél alá került, megpördült, futott pár lépést visszafelé és megállt egy pillanatra. Eldördült a lövés és egy véget nem érni akaró rohanás kezdődött a föld közepe felé. Ott egyszer csak véget ért: a futás, az újabb hibázást feltételező csalódás érzése, ott feküdt előttem a kétezredik sakálom..”

– így emlékezett a vadász az ominózus estére.

Az aranysakál (Canis aureus) a kutyafélék (Canidae) családjába tartozó ragadozó faj. Legnagyobb számban Somogy- és Baranya-megyében él, azonban más térségekben is szép számmal akad belőlük, komoly fejtörést okozva a vadgazdálkodásnak.

A rókánál nagyobb testű állat kőkemény ragadozó. Az aranysakál a rovaroktól és kétéltűektől a nagyobb testű állatokig bármit elfogyaszt. Még a vaddisznó, az őz vagy a szarvas sem menekülhet előle. Emberekre azonban nem támad.

Fotó: Facebook