ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Testközelből ismerkedtek a denevérekkel az éjszakai túrán

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszavasvári Helyi Csoportja denevérismereti túrát szervezett júliusban Hajdúnánáson – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A túrán a nemzeti park igazgatósága is képviselte magát.

Cserpes Miklós szakvezető részletesen bemutatta a Magyarországon előforduló denevéreket, azok viselkedését, biológiáját, valamint más érdekességeket.

A szakember által használt kézi denevérdetektor segítségével a résztvevők a denevérek által kibocsájtott ultrahangokat is valós időben hallhatták, mialatt végig sétáltak a belvárosban.

A Tiszavasvári Helyi Csoport további önkénteseinek segítségével a jelenlévők minden kérdésére válaszoltak a szakemberek.

A túra második állomása a Hajdúnánási Liget volt, ahol az igazgatóság természetvédelmi őre tartott előadást a hangrögzítős denevérdetektorok használatáról. Bemutatták a detektor által felvett hanganyagok vizualizálásának módszereit, valamint az ezek alapján történő faj vagy fajcsoport határozás menetét.

A túra résztvevői részletesebben bele láthattak a denevérkutatás fontosságába, valamint az élőhelyeik védelmének lehetőségeibe városi és természetes környezetben.

Magyarországon mintegy 28 denevér faj él. Mindegyik faj védett, közülük 8 fokozottan védett.

Fotók: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Király László és mme.hu