ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók Tudástár

Zöld küllőt videózott a szolnoki madarász

Hajdú Tamás szolnoki állatbarátról korábban is írt már az ÉrzőLény.

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnöke szeptember elején akváriumi kamerát tesztelt egy erdei itatónál. Szolnok Milléren az erdőt 12 éve tarvágták, utána vásárolta meg a kunsági madarász. Azóta növeszti vissza az erdőt, és folyamatosan kezeli a területet.

A terv egy vízbe süllyesztett kamera, ami előtt “akcióznak” az erdő lakói. Még kísérleti stádiumban van, csak néhány hete tettem ki a kamerát. Egyébként már 10 éve van egy madárles ezen a helyen. Egy zöld küllőt rögzített a kamera aznap reggel.

-mesélte Hajdú Tamás az ÉrzőLénynek.

Aznap reggel élénk volt az itató környéke, a zöldküllő mellett vörösbegyek, erdei szürkebegy, füzikék, fakusz, szajkók, légykapók jöttek mentek a kamera környékén. Tamás azt is megírta a bejegyzésben, hogy sajnos nem elég mély az itató, így víz alatti felvételeket nem tudott rögzíteni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el “Év madara” programját, melynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A tavalyi év lakossági internetes szavazását a zöld küllő nyerte, így ő lett 2022-ben az év madara.

A zöld küllő (Picus viridis) szajkó termetű harkályféle, szárnyfesztávja akár a fél métert is elérheti. A rovarlárva mellett a zöld küllő nagy mennyiségben fogyasztja a hangyákat – a kifejlett rovarok mellett lárvákat és bábokat is -, amiket a több mint tíz centiméter hosszban kiölthető nyelvével szedeget össze. Alapvetően zöld színezete a fűben keresgélő madarak álcázását segíti.

Magyarországon a zöld küllő védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Hajdú Tamás látványos videója itt elérhető.

Videó: Hajdú Tamás, Fotó: Pixabay