ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Hosszú vándorútra indult egy jeladós túzok

Szokatlanul hosszú kóborlási útvonalat járt be a Körös-Maros Nemzeti Park területén egy túzok – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A korábban műholdas jeladóval jelölt másodéves túzokkakas a Csanádi pusztákról indult, s bejárta a Kis-Sárrét és a Dévaványai-Ecsegi puszták túzokok által lakott élőhelyeit.

Ma már a természetvédők a túzok számára megfelelő méretű műholdas jeladóval is elláthatják a kibocsátott madarakat, így az életkörülményeikről lényegesen többet megtudhatnak.

A jelölések anyagi fedezetét a „Túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű Life program biztosítja. A jelöléseket a nemzeti park munkatársai a Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereivel közösen végzik.

A korábban megjelölt túzokok közül az utóbbi fél év érdekes történését egy, a Csanádi pusztákon jelölt kakas szolgáltatta.

A kakas bejárta Békés vármegye mindhárom jelentősebb túzokos térségét, volt a Kis-Sárréten, majd átment a Dévaványai-Ecsegi puszták térségébe, ahol rálelt a jelentősebb túzok élőhelyre és hosszabb-rövidebb időt töltött a részterület különböző területein. Becsatlakozott a legjobb túzok dürgő helyekre és új adatokat is nyújtott a vedlőhelyek hollétéről és minőségéről.

Más jelölt túzokoknál is igazolást nyert, hogy az ember által nevelt kakasok is dürögnek, tehát jelzik a párosodási szándékukat, illetve a tojók bizonyítottan vitális tojást tojnak és sikeresen nevelnek fiókát.

Rávilágítottak az adatok többek között a szezonális élőhely-használatra, illetve a mindennapi előfordulási helyekre is.

A kóborló kedvű kakas csak rövid ideig volt bármely területen egymagában, általában csapatokhoz csatlakozott. Mivel másodéves példányként igen kóborló típusnak tűnik, valószínűleg későbbi életútja is tartogat még meglepetéseket.

Fotó: illusztrációk, Körös-Maros Nemzeti Park / Motkó Béla és Czímer Mihály