ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Lebilincselő videó készült a színpompás kétéltűekről

Lukács Renátáról korábban már többször írt az ÉrzőLény, a kőszegi természetkedvelő látványos fotókat készít érdekesebbnél érdekesebb állatokról.

Az állatbarát az Őrségi Nemzeti Parkban vállalt önkéntesen természetvédelmi feladatokat. Renáta polgári természetőrként adatokat gyűjt a nemzeti park számára. A napokban a hölgy több alkalommal is fotózott, valamint videózott foltos szalamandrákat a Kőszegi-hegységben.

“Ilyenkor a tél közeledtével elvonulnak a telelő helyeikre, üregekbe, fák gyökerei alá, sziklarepedésekbe, kövek közé, holtfák alá. Fagymentes, de nedves környezetet keresnek maguknak. Esős időben többször kerülnek szem elé, ilyenkor könnyebb feltérképezni az élőhelyüket”

– mesélte a természetvédő az ÉrzőLénynek.

A Lukács Renáta által önkéntesen végzett tudományos adatgyűjtés hozzájárul a védett kétéltűek élőhelyének hatékonyabb védelméhez.

Az élőhelyek szárazabbá válása csökkenti a szalamandrák fennmaradásának esélyeit. A tarvágásokkal a kifejlett állatok számára létfontosságú párás mikroklímájú élőhelyeket számolják fel. 

A természetvédő által gyűjtöt adatok az OpenBioMaps adatbázisba kerülnek. A rendszer célja elsősorban a régióban, valamint az Őrségben dolgozó természetvédelmi szakemberek által gyűjtött biotikai adatok tárolása. Az adatbázisba mentett információk az OpenBioMaps keretrendszer segítségével a Természetvédelmi Őrszolgálat és az Igazgatóság munkatársainak mindennapi tevékenységét támogatják. Cél egy olyan rendszer összeállítása, amely mind a kutatási és monitorozási, mind az élőhelykezelési, mind a hatósági és egyéb államigazgatási feladatok ellátása során hatékony támogatást nyújt.

A foltos szalamandra (Salamandra salamandra) Magyarországon védett faj, 2019-ben az év kétéltűjének választották. Egyetlen példány természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A polgári természetőr által készített videó itt megtekinthető.

Fotók és videó: Lukács Renáta