ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Megkezdődött a szürkemarhák behajtása a Dél-Alföldön

Visszatérnek a legelőkről az istállókba a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében élő szürkemarhák.

Ahogy azt a nemzeti park oldalán olvashattuk, a szervezet alföldi állattartótelepein megkezdődik a teleltetés, melyhez megfelelő mennyiségű és minőségű takarmány áll rendelkezésre.

A tavalyi aszályos esztendő után az idei év kicsit több csapadékot hozott ugyan, de a nyár végi, őszi esők elmaradása miatt a legelők őszi megújulása nem mindenütt következett be. Ráadásul a mezei pocok állomány is jelentősen felduzzadt, s ezek a rágcsálók jócskán fogyasztják a füvet, nagy károkat okoznak. Így a legelők már nem nyújtanak elegendő táplálékot a szürkemarháknak, az utóbbi időben kiegészítő élelemre is szükségük volt.

Október végéhez közeledve a nemzeti park területén megkezdték a szürkemarhák behajtását.

A Montág-pusztai Állattartótelepen a magyar szürke szarvasmarha állománya eléri a 650 egyedet. A belőlük kialakított gulyák a Kopáncsi-pusztán, a Montág-pusztán és a Maros-ártérben legeltek.

Az egyévesnél fiatalabb üszőkből és tinókból álló növendék gulya (162 egyed) már az istállókban van. A Kopáncsi-pusztán elfogyott a legelő, így az ottani gulya most a Montág-pusztai Állattartótelep környékén legel. A Montág-pusztán még két gulya tartózkodott, az egyik az északi és keleti oldalon, a másik a nyugati oldalon, az Oláh-tanyánál.

Utoljára a Maros-ártérben legelő, másod- és harmadéves növendékekből álló gulyát szállították be a telepre.

 

A nemzeti park dévaványai telepén idén is csaknem 1200 szürkemarha és 250 bivaly telel majd. A legeltetési szezon itt jól indult, a tavaszi esőknek köszönhetően szépek voltak a gyepek, így nemcsak a nyári, hanem a téli takarmány (széna) és az alomszalma is biztosított az állatok számára. 

Dévaványáról a Körös-ártérbe, a Kígyósi-pusztára és a Kis-Sárrétre is szállítottak állatokat, így ők az ottani gyepek természetvédelmi kezeléséről gondoskodtak. A szürkemarhák egy része már túl van az őszi, kötelező állatorvosi kezeléseken és bekerült az istállókba, de Biharugráról és a Körös-ártérből csak november első felében szállítják vissza a gulyákat.

A kardoskúti Sóstói Állattartótelep környékén jó minőségűek a gyepek, ezért itt a szürkemarhákat még mindig legeltetik, de a távolabbi részterületekre szállított gulyák már bekerültek az istállókba.

A szürkemarhák legeltetésének egyik fő helyszíne a Kígyósi-puszta, ahol idén csaknem ötszáz magyar szürke szarvasmarha gondoskodott mintegy 780 hektárnyi terület természetvédelmi kezeléséről. A növendék üszők, tinók és borjak három gulyában legeltek. Az állatokat a kardoskúti és a dévaványai állattartótelepekről szállították ide tavasszal, október második felében pedig visszavitték őket téli szálláshelyükre.

A Kis-Sárréten szintén jelentős területen, 535 hektáron, csaknem 300 magyar szürke szarvasmarha töltötte a legeltetési szezont.

Ők várhatóan november közepén kerülnek vissza a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai állattartótelepére. 

Fotók: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság / Pap János és Pixabay