ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Szerényebb számokat hozott az idei vadlúdszinkron

Idén novemberben is lezajlott az országos vadlúdszinkron – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A kedvezőtlen időjárásban a hazánkban két fokozottan védett vadlúdfaj, a kis lilik és vörösnyakú lúd állományának felmérését célozták meg, lefedve az ország legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelyeket.

A munkában más nemzeti park igazgatóságok és egyéb önkéntes szakértők is segítették a résztvevőket.

A beérkező eredmények alapján megállapítható, hogy az összesítések az előző évek adataihoz képest elmaradnak, valószínűleg a szokatlan időjárás is közrejátszott abban, hogy jóval kevesebb ludat észleltek a felmérők.

Nagy lilikből országosan körülbelül 224 000 példányt számoltak, a negyedük a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén tartózkodott, nagyjából 57 000 példány.

Nyári lúdból, mint másik tömeges fajból országosan mindössze 22 600 példányt számoltak össze, ezeknek szűk harmada mintegy 8 500 példány volt észlelhető a nemzeti park igazgatóság működési területén.

Vörösnyakú lúdból országosan 390 egyed, ebből a Hortobágyon 290 példányt találtak.

A ritkán megfigyelhető vörös ásólúdból országosan 6, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén 2 egyed pihent.

A jelenleg is futó, nemzetközi LIFE pályázatban (LIFE LWfG CLIMATE RESILIENCE, LIFE19 NAT/LT/000898) célfajként szereplő fokozottan védett kis lilikből országosan 154 egyedet regisztráltak, ezek közül 144 egyed a hortobágyi igazgatóság területén volt.

A számok tükrében ismét megerősítést nyert, hogy a faj szempontjából kiemelt szerepet játszik a Hortobágy mind országosan, mind európai szinten.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság