ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Spiritualitás

Testvérének tekinti az állatokat a budapesti restaurátor

A képzőművészek rendszerint bensőséges kapcsolatot ápolnak a természettel, a teremtett világ szépségei elbűvölik a kreatív alkotókat. Nincs ezzel másként Nánási Fedor sem, aki Budapesten él és épületszobrász restaurátorként dolgozik. Korábban a fiatal művész a Katona József Színházban szintén a díszítésekért felelt. A tehetséges fiatalember régóta vonzódik az állatokhoz, erről, és különleges alkotásairól mesélt az ÉrzőLénynek.

Mivel töltöd a szabadidődet?

Szabadidőben nagyon szeretek alkotni, gondolok itt a barkácsolásra, a fa, a bőr és a fém megmunkálására, és természetesen a festésre. Alkotásaimhoz előszeretettel használom fel a természet ajándékait, terméseket, magokat, ágakat, leveleket és köveket. Emellett szeretek túrázni, kirándulni, a természetben tölteni az éjszakát.

Mióta foglalkozol képzőművészeti alkotómunkával?

Képzőművészeti érdeklődésem már általános iskolás koromban megnyilvánult. Minden héten egy-egy délutáni alkalommal művészeti iskolába jártam. Itt megtanultam az alkotóművészet alapjait. Kis koromtól kezdve vonzalmat éreztem a festéshez és a rajzoláshoz. Ez a tanulási folyamat középiskolában folytatódott, ahol az alkalmazott grafika rejtelmeibe ástam bele magam. Az iskola utolsó évében egy hüllőház szobájának falait festhettem ki, a padlótól a plafonig állat- és növénymotívumokkal. Ebben az időszakban nagyon sokat fejlődött a stílusom, és az alkotás az állatok iránti szeretetemet is erősítette.

Mely területeken alkotsz legszívesebben?

Legszívesebben a festészet világában merülök el, emellett nagyon szeretek barkácsolni is. Sokféle technikát kipróbálhattam már. Közel állnak hozzám a feketedió magjából készített medálok, ehhez kapcsolódóan nyaklánc workshopokat tartok. A kreatív rendezvényeket a részvevők nagyon szeretik, hiszen kipróbálhatnak mindent a fűrészeléstől a gyöngyfűzésig. Ilyenkor csodálatos embereket ismerhetek meg, akik elárasztanak jobbnál jobb ötletekkel, hogyan lehet ezt még élvezetesebbé fejleszteni a jövőben. “Civil” munkámból adódóan egyre jobban kedvelem a szobrászatot, a térbeli alkotásokat. Spirituális érdeklődésem is alakította mai stílusomat, hiszen kedvelem a keleti filozófia tanításait és ábrázolási formáját.

Milyen a viszonyod az élővilághoz, és az állatokhoz? 

Szoros kapcsolatban élek a természettel. Tizenkét évig tartottam gekkókat, nézegettem őket, úgy éreztem élvezték az életüket velem. A következő háziállatom hamarosan egy görög teknős lesz.

Idén ősszel egy izgalmas kiránduláson voltunk a párommal. A Pilisben túráztunk, amikor bealkonyodott, még körülbelül két kilométerre voltunk Piliscsabától. A Két toronyszikla nevű helyet akartuk megnézni, ám távolabbról egy mély, ijesztő, röfögő hangot hallottunk. Eléggé megijedtünk, ezért letértünk az ösvényről, hogy kikerüljük az állatot, ugyanis azt hittük, hogy egy vaddisznó csörtet felénk. Így eredeti úticélunk helyett egy disznófő nevű dombtetőre értünk. Ott gyönyörködtünk egy kicsit a tájban, de hamar tovább indultunk, mert egészen besötétedett. Egy sötét erdőbe érve ismét meghallottuk a közelben a riasztó hangot. Nagyon megijedtünk, igyekeztünk gyorsabban haladni. Otthon derítettük ki, hogy a röfögésre emlékeztető hangot egy pettyes dámszarvas produkálta.

A szarvasok egyébként nagyon közel állnak hozzám, egyik festményemen megjelenik mitikus lényként ez az állat. Van egy festményem, ami egy sárkányt ábrázol, szintén egy mítikus lényt.

Számomra a természet elsőrangú, alkotásaim fő ihlet forrása. Lenyűgöz a benne található számtalan mintázat, forma és szín. Hihetetlen, hogy „természet anyánk” hogyan hoz létre ilyen káprázatos jelenségeket. Kedvenc mintám a fraktál, ami szinte mindenhol jelen van a természetben. Akkor töltődök a legtöbbet, amikor kint lehetek az erdőben, és csodálhatom a megnyilvánulásait.

Milyen állatokat festesz leggyakrabban?

Az állatokhoz kapcsolódó alkotásaim többsége a hüllőházban készült. Rengeteg kígyót, gyíkot, teknőst és megannyi hüllőt festettem. Többféle állat is a falakra került, például majmok, nagymacskák, madarak és halak is. A helykitöltés jegyében zsúfolásig festettem mindenféle növény és virág motívumokkal a szobákat.

Mit üzensz az élővilágért, az „érző lényekért” felelősséget érző olvasóknak?

Úgy gondolom, az állatbarátok a helyes úton járnak. Szeressék, tiszteljék e bolygó minden élőlényét. Azokat az embertársaimat én is kiváltképp tisztelem, akik óvják, ápolják és fenntartják a természet egyensúlyát. Szerintem nincs még egy ilyen hely, ami ennyire változatos teremtményeknek ad otthont, mint a Föld nevű bolygó. Az állatok is éreznek, félnek és szeretnek. Hagyjuk, hadd érezzék, hogy mi, emberek mindennél többet megteszünk azért, hogy harmóniában élhessünk egymással.

Fotó: Facebook / Fedor art