ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Visszakapták szabadságukat a bükki vadmacskák

Gyógyult vadmacskákat engedtek útjukra a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mentőállomásán.

Az intézményben évente több, sérült vagy legyengült állapotban előkerülő, fokozottan védett vadmacska (Felis silvestris) sikeres kezeléséről, és életképes állapotban történő elengedéséről gondoskodnak.

A napokban két gyógyult vadmacska kapta vissza szabadságát.

Az egyik példány, egy fiatal kandúr a tél végén életveszélyes állapotban, elgázolva került elő. Az úttesten fekvő egyedről a helyi vadgazdálkodó bejelentése alapján értesültek, és a gyors jelzésnek valamint a Természetvédelmi Őrszolgálat helyszíni beavatkozásának köszönhetően az állat további sérüléseket nem szenvedett.

A vadmacska koponyasérülését követően, többhavi felépülési időszak után jutott vissza eredeti élőhelyére. A másik példány, egy idősebb nőstény egyed, aki a természetes táplálékban gazdagabb időszak ellenére lefogyva, rossz fizikai állapotban volt.

Mindkét példány a nemzeti park igazgatóság egri mentőállomására került. Állatorvosi felügyelet és szakszerű ellátás után ismét képessé váltak a szabad életre. A gyógyult állatok eredeti élőhelyükön, tisztásokkal tagolt, nagyobb kiterjedésű erdőben kezdhettek új életet.

Az európai vadmacska Magyarországon 2012 óta fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 forint. Rejtőzködő életmódot folytat, ritkán kerül szem elé, előnyben részesíti a tisztásokkal tagolt erdős és ártéri területeket.

A kistestű ragadozó kisemlősökkel, madarakkal, halakkal, hüllőkkel, és ízeltlábúakkal táplálkozik. A zsákmányállatok keresése közben, vagy a párzási időszakban az ellentétes nemű házimacskák közelebb csalogathatják a települések határához.

A vadmacskákat leginkább veszélyeztető tényező az élőhelyek feldarabolódása, a természetes élőhelyek kiterjedésének csökkenése.

A természetbe visszaengedett vadmacskák egy részét egyedi jelöléssel, jeladókkal látják el a szakemberek. A speciális eszközök adatai segítséget nyújtanak a védett ragadozók életmódjának alaposabb megismerésében.

fotók. Jakab Sándor / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.