ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Családi örömök elé néznek a Nyíregyházi Állatpark alpakái

Cukiság érkezett az Andokból származó állatok közé – írta a Nyíregyházi Állatpark.

Az apróság már látható az Andok-kalandok kifutórendszerében. A kis csődör 8 kilogrammal született, s körülbelül 5-6 hónapos koráig fog anyatejjel táplálkozni.

A csaknem 11 hónapnyi vemhesség elteltével világra jött csikó-– mint a patások általában – rendkívül fejletten jött a világra, és néhány órával a születése után már lábra is állt. A jelenleg 1 hónapos állat, a vele 7 tagot számláló alpaka csapatot követi mindenhova és már ismerkedik a társaskifutó többi lakójával, a tapírokkal és kapibarákkal.

A kis csődörről készült videó itt megtekinthető.

Az alpaka (Vicugna pacos) a jóval ismertebb láma rokona, az újvilági tevefélék közé tartozik. Amíg azonban a lámát többhasznú háziállatnak tenyésztették ki Dél-Amerika őslakói, addig az alpakát elsősorban a gyapja miatt tartják, mivel az igen jó minőségű, rendkívül finom szálú, kiváló hőszigetelő, nem zsírosodik és nem allergén.

Az Inka Birodalomban különleges tiszteletben részesítették a fajt: gyapjából készült a királyi öltözék, és számos vallási szertartásban részt vett az „istenek ajándéka”.

Napjainkban elsősorban Peru, Bolívia és Chile területén tenyésztik,itt él a világ hárommilliós alpaka állományának mintegy 99%-a.

A Nyíregyházi Állatparkról (Sóstó Zoo) többször írt korábban az ÉrzőLény.

A Sosto Zoo missziója, hogy Magyarország keleti régiójában világszínvonalon mutassa be a minket körülvevő ökológiai környezetet.

Európa egyik legnagyobb állatállománnyal rendelkező állatparkja különleges hangulatú tölgyerdőben látja vendégül az állatbarátokat. A Sóstó Zoo Park aktívan részt vesz fajmegmentési programokban, természetvédelmi kutatásokban. Oktató tevékenységükkel gyarapítják az állat- és természetvédelem iránt felelősséget vállalók táborát.

Fotó és Videó: Nyíregyházi Állatpark