ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók Tudástár

Pókritkaságot szaporítanak a budapesti állatkertben

A kihalástól veszélyeztetett fajok közül nemcsak a gorillák, vörös pandák vagy a perzsa leopárdok védelme fontos, hanem olyan állatoké is, amelyek esetleg nem annyira közismertek vagy közkedveltek.

Egy kritikusan veszélyeztetett nyolclábút szaporítottak a Fővárosi Állatkertben – írták az intézmény oldalán.

A Deserta Grande szigeti farkaspók csupán egy aprócska, vulkanikus szigeten fordul elő, és sajnálatos módon kritikusan veszélyeztetett fajnak számít. A Fővárosi Állat- és Növénykert azonban nemcsak bemutatja, hanem eredményesen szaporítja is a ritka nyolclábút.

Már több mint egy évszázada fontos küldetése az intézménynek, hogy az élővilág sokféleségének, a biodiverzitásnak minél szélesebb keresztmetszetét mutassák be a nagyközönségnek. Ezért olyan állatcsoportok képviselőit is bemutatják, amelyekkel a legtöbb állatkert csak alig, vagy egyáltalán nem foglalkozik. Többek között számos pókfaj egyedeit gondozzák, köztük olyan ritkaságokat is, mint a Deserta Grande szigeti farkaspók.

Ez a faj a természetben csupán egy helyen, a Madeira-szigetek egyikén, az aprócska, vulkanikus Deserta Grande szigeten él. A sziget kisebb, mint a Tihanyi-félsziget, és még ezen a szigeten belül is csak egyetlen, 2,8 kilométer hosszú, 180-400 méter széles, 83 hektáros völgyben (Vale da Castanheira) találni ilyen pókokat.

Vadonbeli állománya csak pár ezer egyedre tehető, ezért szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján mint kritikusan veszélyeztetett faj.

A különleges farkaspókok természetvédelmi célú állatkerti szaporítása 2016-ban kezdődött, Budapesten 2022-ben kezdtek el foglalkozni ezzel a fajjal. Amellett, hogy bemutatják az állatokat, a természetvédelmi célú szaporítás is szerepel a célkitűzések között.

A szakemberek két alkalommal is sikerrel jártak, eddig mintegy százhúsz Deserta Grande szigeti farkaspók jött világra a Fővárosi Állatkertben.

A kicsiket jelenleg még nem, de a termetes anyaállatot most is láthatja a közönség a Varázshegy emeletén, ahol a faj természetes élőhelyét idéző terráriumot alakítottak ki a számára.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert