ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók Kutyakötelesség

Sinkákkal tereli a szürkemarhákat a kunsági gulyás

Az alföldi gulyások emberemlékezet óta őrzik a tekintélyt parancsoló szürkemarhákat. Kemény munkájuk során sebes léptű terelőkutyák segédkeztek, köztük egy olyan eb, amelyet a mai napig sem ismertek el önálló fajtaként. Igaz, ezen nem sokat búsulnak a gulyások, számukra a munkában mutatott teljesÍtmény a legfontosabb.

Ezt tükrözi az is, hogy egy-egy sinkáért komoly összegeket is leszurkolnak a gulyások egymásnak.

A kilenc őshonos magyar kutyafajtából öt pásztorkutya: a puli, a pumi, a mudi, a kuvasz és a komondor, a másik négy vadász: a rövid- és a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó. Eddig. A közelmúltban újabb ősi magyar pásztorkutya fajtával bővülhet a hivatalos rangsor, az FCI (a Nemzetközi Kinológiai Szövetség) önálló fajtaként ismerheti el a sinkát.

A sinkát sokan csak magyar dingónak nevezik, nem hasonlít egyetlenegy más őshonos terelőkutyára sem. A fürge fajta egyedeit eredetileg a Hortobágyon élő pásztorok tenyész­tették és szelektálták a saját céljaikra, napi munkájukhoz.

A sinka, mint név simát jelent. Ezek a terelőkutyák rendkívül gyorsan képesek futni, arányos a test felépítésük, izmosak. Gyorsan tanulnak és az emberekkel barátságosak.

“A sinkák többnyire marhák és juhok mellett dolgoznak, otthoni tartásra nem ajánlom őket, mivel nagy területet igényelnek és rendkívül sok energia van bennük. Ez a kutyafajta még hivatalosan nincs törzskönyvezve és csak a Hortobágyon terjedt el egyelőre”

– mesélt az ÉrzőLénynek Kálmán András.

András Kunmadarason él, és néhány éve kezdett gulyásként dolgozni. A hatalmas szürkemarhák gulyáját először Kunmadarason, majd Tilalmason és Nagyivánon legeltette. A gulya akkoriban 200 egyedet számlált. A szürkékhez 4 kutya is tartozott, 2 idősebb és 2 fiatalabb sinka segédkezett Andrásnak. Szpájki, Maci, Legény és Bárány szaladgált a marhák között.

“A két öregebb kutyától a fiatalok viszonylag hamar megtanulták a marhák terelését. Majd körülbelül egy év kihagyás után – 2023 nyarán – Kunmadarason folytattam a munkát, de ezúttal hús, limuzin és magyar tarka marhákkal és egy másik sinkával, Bogárral.”

Kálmán András ősszel, az egyik pásztor ismerősétől vásárolt egy kölyök sinka kutyát. Matyit a gulyás egyelőre otthon neveli, tavasszal szeretné kivinni magával az öregebb kutya mellé, hogy tanulhasson.

Fotók: Kálmán András