ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Visszakapták szabadságukat a vörös vércse fiókák

Közel másfél hónap gondoskodás után visszatérhetett a szabadba négy vörös vércse fióka – írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A fiókák még június közepén kiestek a visontai erőmű területén található fészkükből. A kitollasodott, de még röpképtelen fiatal madarakra az MVM Mátra Energia Zrt. dolgozói bukkantak a hőerőmű blokkja mellett, ők értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait.

A fiatal madarak megtalálásukat követően a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egri mentőközpontjának gondviselésébe kerültek, ott készítették fel őket a szabad életre. A mentőközpontban töltött időszakban megtörtént az úgynevezett „vadon nevelésük”, melynek során az izomzatuk és tollazatuk növelése mellett a vadászösztönük felszínre hozása volt a cél. Ennek talán legfontosabb eleme, hogy nem szoktak emberi kézhez, így önállóan képesek vadászni.

A fiókák teljesen egészségesek voltak, ezért szabadon engedésük már időszerű volt. A vörös vércséket meggyűrűzték, majd a visontai erőmű bejáratánál – kikelési helyükhöz közel – a napokban szabadon engedték.

Az Igazgatóság szakembereinek tanácsa, hogy ha bárki sérült, vagy bajba jutott madarat lát, abban az esetben ne etesse, és ne itassa meg az állatot. Tegye egy jól szellőző sötét dobozba, majd értesítse a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságot, hogy mihamarabb segítséget nyújthassanak a védett madárfajok számára.

Fotó: Facebook / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság