ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Fiókák ezreiről gondoskodnak a kunsági természetvédők

Hajdú Tamás gyerekkora óta a természet vonzásában él, régóta foglalkoztatja a madarak világa. A természetvédő 1994-ben tetoválóként kezdett dolgozni, majd 2001-ben Svájcba költözött, ahol egészen 2020-ig tevékenykedett. Emellett Magyarországon még 2010 körül belekóstolt a madárfotózásba.

“Szerettem volna saját referencia anyagot gyűjteni munkáim megvalósításához. Eszembe jutott, hogy ne csak elvegyek a természettől – fotók formájában -, hanem cserébe adhatok is valamit, ezért elkezdtem odúkat telepíteni. Később megvásároltam egy frissen tarvágott, 5 hektáros területet azzal a céllal, hogy ott megpróbáljam visszaállítani a faji sokszínűséget”

-vallott küldetéséről a természetvédő

Az Egyesület

Hajdú Tamás madárvédelemmel kapcsolatos tevékenysége során igyekszik másokat is „megfertőzni” a természetvédelemmel. 2016-ban Szolnokon megalakult a Fotoszintézis Természetvédelmi Egyesület, melyet 2021-ben átvett, és átalakította a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesületté.

Az egyesületnek jelenleg mintegy 50 tagja van, 1-1 projekt keretében 10-15 aktív tagot lehet megmozgatni.

“Egyesületünk az Alföld élővilágáért, azon belül is a madárvilág védelméért jött létre. Céljaink között szerepel az élhetőbb települések létrehozása, a bel- és külterületek madárbaráttá való átalakítása. Növelni szeretnénk a természetvédelem támogatóinak körét, ezért számos természetismereti programmal készülünk mindenki számára.”

A kunsági madármegfigyelők az óvodás korosztálytól egészen a felnőttekig mindenkire gondolnak. A természeti értékek védelme érdekében együttműködnek az állami és önkormányzati természetvédelmi szervekkel. Magyarország területén, kiemelten Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében szemétszedési mozgalmakat szerveznek, fásításokat és élőhely rehabilitációkat végeznek, emellett odútelepeket, itatókat és téli etetőket telepítenek.

Igyekeznek az emberek figyelmét ráirányítani a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, szaktanácsadással segítik az állami és önkormányzati szervek, valamint a gazdálkodó és társadalmi szervezetek természetvédelmi tevékenységét.

Sokszínű madárvilág

“10 odútelepet kezelünk, több mint 300 odúval. Évente 1000-1800 kirepülő fióka az eredmény védett és fokozottan fajokból, amelyek természetvédelmi értéke meghaladja a 30 millió forintot. Élőhely- és fajvédelem szintén az éves tevékenységünk, az épített és a mesterséges környezetben is”

-sorolta a madárbarát

Monitoring munkák, egyes területek teljes faj felmérése, majd azok természetvédelmi kezelése. Madármentés évi 12 hónapban, téli ragadozó madár etetőhely működtetése, szemléletformálás különböző rendezvényeken, iskolai-óvodai előadások, vezetett madarász és természetismereti túrák szervezése, gyerektáboroztatás.

Mentik ami menthető

Az egyesület működési területe Magyarország, azon belül kiemelten Jász-Nagykun-Szolnok vármegye. A mentések során gyakran találkoznak felelőtlenül a természetben hagyott hulladékokkal, ezek sok kárt okozhatnak. Leginkább horgászok maradékába akadt parti és vízi madarakkal találkoznak.

Tamás szerint az ő mentésük a legnehezebb feladat, sokszor szinte lehetetlen a körülmények miatt. A házi macskák károkozása is kiemelkedő, főleg az énekesmadarak állományaiban. Persze van számos sikertörténet is a közelmúltból, például egy parlagi sast is sikerült megmenteni.

“Sokszor megkapom, hogy politikai uszítóként működök, miközben megpróbálom felhívni az emberek figyelmét a folyamatos természetkárosításokra. Van egy nagyon szűk réteg ma Magyarországon, akinek fontos a természet, de többnyire leginkább a nemtörődömség a jellemző, azt látom, hogy a saját javak megszerzése a cél sokaknak bármi áron”

-fejtegette az elnök

Hajdú Tamás szerint a civil szervezetek semmilyen támogatást nem kapnak. Ők sincsenek irigylésre méltó helyzetben, csupán néhány lakossági adományra számíthatnak, ezekből próbálnak legalább “a felszínen maradni”, és egy-egy munkát szponzorálni.

“Egy környezettudatosabb generációt kellene kinevelni, akikből esetleg döntéshozók lesznek, így segíthetnénk az utánunk következőknek. Ha csak egy kicsit is visszavennénk az igényeinkből a természet javára, az egyből meghálálja azt!”

Fotók: Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület