ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók Kutyakötelesség

Helyezzünk ki télen is madáritatót a kerti madaraknak

Télen is gondoskodnunk kell a kerti madaraink védelméről – írta a Duna-Dráva Nemzeti Park.

Napjainkban számtalan helyen sok szó esik a téli hónapokban a madáretetésről, annak szabályairól, ám kevés alkalommal beszélnek arról, hogy a hideg időben hogyan helyezzük el a madáritatót.

A madáritató ugyanolyan madárvédelmi eszköz, mint a mindenki számára ismert madáretető. Akár egy nagyobb virágalátét, akár egy gondosan kialakított sekély medence, a madarak egész évben látogatni fogják.

A madarak az itatót nem csak száraz nyári napokon, hanem a téli időben is használják. Persze csak akkor, ha idejében gondoskodunk a víz pótlásáról.

A madáretető közelében létesített itatót a napraforgómagra járó összes madár látogatni fogja, és olyan fajok is feltűnhetnek ilyenkor a víz mellett, melyekkel egyébként ritkábban találkozunk. Ilyen például a kőrisek termését fogyasztó süvöltő, a fenyvesekben bujkáló apróság, a királyka, vagy a fagyöngy termésén táplálkozó léprigó.

Amellett, hogy hasznos tevékenység egy madáritató létesítése, örömteli esemény a dermesztően hideg vízben fürdőző madarak “lubickolása”.

Fotó: Miskolczi Tímea Panny