ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Rúdtáncosokat megszégyenítő módon majszolgat a güzüegér

Egy facebook-bejegyzésben parányi rágcsálóra bukkantak a fűszálak között.

A rövidke videóban egy güzüegér látható.

A házi egér közeli rokona a güzüegér (Mus spicilegus). A faj az emlősök (Mammalia) osztályának rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül az egérfélék (Muridae) családjába tartozik.

A 6-8 centiméter hosszú, palaszürke rágcsáló hasa és lábai fehérek, farka a testhosszánál rövidebb. A güzüegér hasának világosabb színe élesen elválik a hát sötétebb színétől.

A güzüegér szabadban a gabonafélék kalászait fogyasztja, de rovarokkal is táplálkozik. Az apró rágcsáló a vetésforgóhoz alkalmazkodott, életciklusára a tavaszra korlátozódó szaporodás, majd az együtt maradó családok közös áttelelése jellemző. A güzüegér folyamatosan gyűjtöget télire, és ha nem érzi már biztonságosnak a szállását, az elemózsiát áthurcolja máshová.

Hordásai késő ősszel bukkannak fel, egy-egy halom magassága elérheti a 60 centimétert, míg alapja 60–120 centi átmérőjű lehet. A hordásban növényi részt és magvakat halmoznak fel az állatok, melyet 10-20 centiméter vastag földréteggel fednek.

Erről a szokásáról a magyar népnyelv egy szólást is költött: “Gyűjtöget mint a güzü”.

A csöpp állatok a néphit szerint kiváló időjósok, őseink szerint amennyiben kevés magot hordanak össze a güzük, enyhe tél várható.

fotók: Facebook / KárKép

videó: Facebook / Marcali-Kiss Rita