ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb Földlakók

Visszaérkeztek a “repülő ékszerek” a Maros menti erdőkbe

Színpompás gyurgyalagok érkeztek a Maros árterébe – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Vándorló madaraink között a gyurgyalag az egyik legkésőbb visszatérő faj. A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületére május elején érkeztek vissza az első költőpárok.

A gyurgyalag a hazánkban költő, legszínpompásabb madár, mely megjelenésében az egzotikus, trópusi madarakkal vetekszik. A telet Afrika déli részén tölti, és csak májusban jelenik meg újra a költőterületén.

Ez idén is így alakult, május első hetében észlelték a természetvédők az első példányokat a Maros folyó mentén. Jellegzetes hangjukra figyeltek fel, melyet gyakran hallatnak a madarak röptükben. A faj neve is a gurgulázó, pruttyogó hangjukra utal.

Fészkelési stratégiájuk miatt a gyurgyalagok kedvelik a Maros hazai szakaszát. Ezek a madarak ugyanis meredek, függőleges partoldalakba vájják az akár két méter hosszú járataikat, melyeknek végében rakják le tojásaikat. A gyors folyású Maros mentén sok, erre alkalmas partfalat találnak. Emellett ritkán előfordul, hogy az árvízvédelmi töltés oldalában is fészkelnek.

A Maros mentén járva érdemes figyelni jellegzetes hangjukra. Ha ezt meghalljuk, akkor távcsővel megkereshetjük őket és gyönyörködhetünk színpompás tollazatukban.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park / Balla Tihamér