ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Elszigetelt lápi póc populációra bukkantak

Kiemelt jelentőségű lápi póc élőhelyet fedeztek fel – írta a Magyar Haltani Társaság.

Korábban már írtunk egy eltűnőfélben lévő, apró halacskáról, mely a sekély, árnyékos vizek lakója. Balmazújváros külterületén, a Magdolna elnevezésű területrészen még március 22-én észlelték a védett halfaj egyedét.

A szakemberek makroszkopikus vízi gerinctelenek gyűjtése során kézi egyelőhálóval a lápi póc (Umbra krameri) egy adult egyedét fogták. Az első észlelést követően néhány nappal később a kapcsolódó víztestekben összesen hat helyszínen végeztek kutatóhalászatot.

A cél az érintett állomány előfordulásának pontos feltérképezése volt, de nem jártak sikerrel, további helyeken nem sikerült bizonyítani a faj jelenlétét.

Az eredeti észlelés helyszínén egy 180 méteres szakaszon összesen 23 adult egyedet fogtak elektromos halászgéppel. Az érintett szakaszon más, védett halfajok egyedeit is megfogták, a védett réticsík (Misgurnus fossilis) mellett az inváziósan terjedő amurgéb (Perccottus glenii) példányai is előkerültek. 

A lápi pócnak az új lelőhelye kiemelt jelentőségű, hiszen a 21. században a térségből nem ismert hortobágyi előfordulási adata a fajnak.

Az utolsó ismert egyedeket a Keleti-főcsatornából még 1999-ben sikerült kiemelni. A Magyarországon eltűnőfélben lévő lápi pócnak egy eddig ismeretlen és elszigetelt populációját sikerült megtalálni, lehetővé téve a faj célzott védelmét.

A faj sikeres védelméhez hozzájárul az is, hogy a Magyar Haltani Társaság idei, hagyományos „Az Év Hala” választásán a lápi póc lett a győztes.

Fotók: Magyar Haltani Társaság / Polyák László, Somogyi Dóra