ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Visszakapta szabadságát a sarki búvár

A megerősödött madár szabadon engedéséről videót is készítettek.

Búvárok a madarak között is élnek, erről írt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A napokban az állatvédők segítségét kérte Verpelét polgármestere, amikor a város egyik házának udvarán egy vízimadarat találtak. A szorult helyzetbe került madár képtelen volt fölszállni.

A Természetvédelmi Őrszolgálat Mátrai Csoportja a helyszínen megállapította, hogy egy ritka, téli madárvendégről van szó: a sarki búvárról (Gavia arctica). Ez a faj Magyarországon szórványos átvonuló, leginkább a Dunán, a Balatonon, a Tisza-tavon és a Bükkalja vizein figyelhető meg október és május között.

A nemzeti park igazgatóságának egri mentőállomásán “vendégségben” még sohasem fordult meg ilyen madárfaj. A sarki búvár szerencsére rövid megfigyelés után szabadon távozhatott.

A természetvédők azt feltételezik, hogy a madár vonulás közben vízfelületnek érzékelhette a csillogó aszfaltot, ezért szállt le rá. Elrepülni viszont már nem tudott, mert ezek a madarak csak a vízről képesek felszállni.

Szerencsésen ért véget a történet, a búvár kisebb horzsolásokkal megúszta a kalandot, így végül az igazgatóság területén útjára engedték.

A szabadulásáról készült videó itt elérhető.

Fotók, videó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság / Balázsi Péter, Bodzás János, Hák Flóra