ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Kutyakötelesség

Kánikulában teszteltük a mindszenti kutyás strandot

Cikksorozatunkban hazai kutyabarát fürdőhelyekre kirándulunk három hónapos pumink társaságában.

Az első alkalommal egy csendes tiszaparti kisvárosba látogattunk Csongrád-Csanád vármegyében. Mindszent mintegy tizenöt kilométerre Hódmezővásárhelytől a szomszédos Mártéllyal együtt a természetes vizek kedvelőinek délalföldi célpontja.

Maga a mindszenti folyópart eszményi: kristálytiszta víz, folyami homokkal borított part, ingyenes napernyők, és sajtos-tejfölös lángos nyolcszázötvenért. A balatoni árak töredékéből is jóllakhatunk miközben gyönyörködünk a túlsó part vadszőlővel átszőtt ártéri fáinak szépségében.

A 38 fokos kánikulában nagy élmény volt Hékásnak egy kis lubickolás. Persze játszótársakban nem volt hiány a kutyás strandon.

A mindszenti szabadstrand folyásirány szerinti alsó részén jelölték ki négy éve egy 25 méteres partszakaszt a kutyával érkezőknek. A mindszenti kutyás strandot drótkerítéssel körbekerítették, “riglivel” zárható, fémkeretes kapun keresztül jutottunk be a kutyások fürdőhelyére. A normál szabadstrandtól egy fémkerítés választja el a kutyusoknak és gazdiknak kijelölt partszakaszt. A masszív kerítés a vízhez érve véget is ér, ám ottjártunkkor mindenki tiszteletben tartotta a határvonalat.

A kutyás strand területére lépve egy tájékoztató tábláról megismerhettük a szabályokat is, melyek többsége egy átlagos kutyabarát számára teljesen természetes előírás. Mindszenten többek között a kutyagumi összeszedésére, a póráz használatára, az oltások és az oltási könyv meglétére figyelmeztetik a felelős kutyatartókat.

Bár a partszakasz kissé meredek, a víztől pár méterre már “elsimul”, így kellemes mártózást biztosít a négylábúnak és a gazdinak egyaránt. Hétfő kora délután nagyjából tucatnyi kutyus társaságában élvezhettük a hűsítő hullámokat.

Kellemesen tölthettük a délutánt, és az nem a strandot minősíti, hogy találkoztunk olyan gazdival, akit szemmel láthatóan cseppet sem izgatott négylábú társa fövenyen felejtett “csomagja”. Csalódottan vettük tudomásul, hogy rövid idő alatt sajnos kétszer is otthagyták a kutyagumit a földön.

A mindszentiek két padot és egy szerény méretű, szalmatetővel fedett, kör alakú árnyékolót is felállítottak a meredek part felső részén, így a kellemes áron vásárolt lángosunkat viszonylag kényelmesen elmajszolhattuk Hékás társaságában. Egy kisebb, szintén náddal borított “öltözőt” is építettek, melynek rejtekében kényelmesen lecserélhettük nedves fürdőruhánkat.

Kis hiányérzetünk azért volt, hiszen egy kút jó szolgálatot tehetne a kutyásoknak a szerény méretű partszakaszon. Mindent összegezve a mindszenti kutyás strand nem okozott csalódást. Az ingyenesen igénybe vehető fürdőhely közvetlen közelében tiszta illemhelyek és több, normális árakkal dolgozó büfé is üzemelt.

fotók: Tóth A. Péter