ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Ne gyűjtsünk a nyaraláson tengerparti kagylókat

Akkor sem helyes hazahozni, ha ajándéktárgyként árulják a tengeri kagylót – írta a WWF Hungary.


A tengerparti nyaralásról sokan szeretnénk valami igazán emlékezetes és egzotikus szuvenírt hazavinni. A meseszép kagylók ideális választásnak tűnhetnek, ám számos fajuk védett.

Ezeknek az állatoknak természetes élőhelyük csökkenése mellett az orvhalászokkal is meg kell küzdeniük, kifejezetten kedvelt terméknek számítanak az illegális kereskedelemben.
Az óriáskagylókat és más puhatestűeket a korallszirtek pusztulása nagyon érzékenyen érinti, ráadásul emellett gyakran fellelhetők a feketepiacon is.


A WWF által közölt képen látható vívócsiga Mexikó partjainál a halászat második legfontosabb terméke. Régen kedvelt táplálék volt, manapság pedig az ínyencek kedvence, ami miatt gyakran az orvhalászok fogásai között is szerepel, de az ajándéktárgyként való illegális kivitele is jelentősen ritkítja az állományait.
Ha tengerparti pihenés mellett döntünk, ne vásároljunk védett fajokból származó termékeket, hiszen ezzel támogatjuk, és tovább ösztönözzük ezen fajok orvhalászatát és illegális kereskedelmét.


A CITES weboldal fajkeresőjén bárki utánajárhat, hogy egy adott faj védett-e, kereskedelme engedélyhez kötött vagy tilos.

fotó: Freepik és WWF Hungary