ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Kutyakötelesség

Kristálytiszta “tengerparton” kutyáztunk karnyújtásnyira Budapesttől

A Délegyházi tavakhoz látogattunk el Hékás társaságában.

Múlt alkalommal a mindszenti Tiszaparton fürdőztünk, most pedig a kavicsos tórendszer partján süttettük magunkat a napon.

A Tavirózsa Kemping ideális helyszín a kutyabarátok számára, odaérkezésünkkor kisebb-nagyobb ebek és gazdái “lazultak” a napernyők árnyékában. Igazán hangulatos kutyás paradicsomban jártunk.

Előzetesen már a kemping Facebook-profilja is sokat sejtető, mi több, szimpatikus volt számunkra a következő felirat miatt:

“Ez egy kutyabarát hely. Ha Te nem szereted Őket, légy szíves keress más szállást!”

Délegyháza az 1950-60-as években nagy fejlődésnek indult, ennek oka a munkalehetőséget biztosító helyi téesz és a jelentős mértékű építkezések miatt fellendülő kavics kitermelés volt. Mindkét gazdasági egység nagy szerepet vállalt a község fejlődésében. A bányaművelés során keletkezett tiszta vizű tavak új lehetőséget teremtettek a település lakói számára. Évtizedek óta a pihenésre, horgászásra, fürdésre vágyók felüdülést nyerhetnek a tizenkét, összesen 300 hektár vízfelületű mesterséges tó vízében és annak környezetében.

A tavak hepehupás, hellyel közzel szilárd burkolatú úton keresztül megközelíthetők. A kemping közelében fizetős parkolóhoz érkeztünk, de jó érzékkel elkerültük. A bejárattól pár méterre ingyen tudtunk leparkolni sok más autóval érkező társaságában. Amennyiben valaki a kemping saját parkolóját használja, akkor 1000 forintott kérnek az egész napos parkírozásért.

A tópart reggel nyolctól este nyolcig látogatható, a kemping árai elviselhetők. A belépőjegy felnőtteknek 2000, a kutyusoknak 500 forint. Az egész napos lubickolás hat éves kor alatt és 65 felett ingyenes. 18 óra után 1000 forint a kedvezményes jegy ára.

A kemping területén belül a kutyások számára létesített partszakasz több száz méter hosszan húzódik az egyik tó partján, külön kis- és nagytestű kutyáknak kijelölt területek vannak. Két móló, féltucatnyi csónak és SUP, valamint egy lángosos a part közvetlen közelében. Az 1200 forintos “sima lángos” – valószínűleg a főváros közelsége miatt – jóval borsosabb árú, mint a mindszenti harapnivaló.

Maga a vízpart tiszta és kellemes, bár akit zavar a kavicsos, kemény aljzat, annak célszerű gumipapucsban sétálgatni a sekély vízben is. Klasszikus bányatóhoz illően, Délegyházán is “hepehupás” a meder, van néhány sekélyebb partszakasz, de alapvetően hamar és hirtelen mélyül a víz. Árnyékos rész csak elvétve található a parton, célszerű kis sátrat magunkkal vinni a rekkenő hőségben.

Hétvégén sokan voltak a tóparton, a gazdik zöme jólnevelt kutyát hozott a strandra. Kutyagumit nem láttunk elszórva, talán a több szemétgyűjtőnek köszönhetően jobban odafigyeltek rá az emberek.

A belépőjegyért a fürdési lehetőség mellett egy vizesblokk használata is járt, mindkét nem számára egy mosdó, egy tusoló és egy wc kapott helyet a büfé melletti “barakk épületben”.

Mindent összevetve, Igaz, hogy a mindszenti strand ingyenes, és étkezni is olcsóbban lehet a Dél-Alföldön, a délegyházi víz ellenben kristálytiszta, a part pedig kulturáltabb mint a meredek és kopár Tiszapart.

fotók: Tóth A. Péter