ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók Kutyakötelesség

Nagytakarítással készültek a költési szezonra az önkéntesek

Kitakarították és felkészítették az idei költési szezonra a szegedi Fehér-tó 11-es tóegységében található Korom-szigetet – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A természetvédőknek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportjának munkatársai és önkéntesei voltak segítségükre.

A sziget éveken át nyüzsgő sirálytelepnek adott otthont, ahol tavasztól több ezer dankasirály fészkelt, valamint szerecsensirályok kisebb állománya, de küszvágó csérek is előfordultak. A sirályok megtelepedését elősegíti az évenkénti nagytakarítás, tereprendezés. Kedvelik, ha a fészekrakó helyükön nincsen magas növényzet, ezért ilyenkor eltávolítjuk a tavalyról ottmaradt kórót, egyéb magasra nőtt gyomnövényeket és nádat a fészkelés biztosítása érdekében.

Az elmúlt években pontosan nem ismert okok miatt elnéptelenedett a sziget. Ez azonban nem egyedi, az ország több helyén is a hasonló sirálytelepek megszűnéséről számoltak be.

A sirályok visszacsalogatása érdekében többféle, fészkelésre alkalmas felületet alakítottak ki a természetvédők.

A Korom-sziget a Beretzk Péter kilátóból is látható, távcsővel jól megfigyelhető. Idén is érdemes kilátogatni a Szegedtől karnyújtásnyira fekvő élőhelyhez.

Fotó: Puskás József