ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Rovarvilág

212 fajt jegyeztek fel az éjszakai lepkész programon

Lehet, hogy soknak tűnik a 212 különböző lepkefaj megfigyelése, azonban 16 helyszínen zajlott a kutatás – írta a Madártani Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya.

Az MME Lepkevédelmi Szakosztálya idén is megrendezte az országos lefedettségű Szinkron Éjszakai Lepkészet programot, összesen 16 helyszínnel.

A Szinkron Éjszakai Lepkészeten lámpafénynél jegyezték fel az igen fajgazdag éjszakai lepkék csoportjának egyedeit. A program időpontjában több helyen a lepkék szempontjából meglehetősen hűvös idő volt, ez okozhatta a vártnál sokkal kevesebb faj megjelenését.

A 212 tudományos név mindezek ellenére nem nevezhető kevésnek, főleg ha az összeset egyesével felsoroljuk.

Éjszakai lepkész körökben megszokott dolog, hogy nem a magyar nevén illetik az adott fajt, a latin névvel könnyebb és egyértelműbb a meghatározás.

Még a gyakorlott lepkészek is könnyen zavarba hozhatók egy olyan kérdéssel, hogy a sárgafoltú kuszabagoly vagy ezüstsávos mázasbagoly volt-e a lámpánál az este. Ám ha a kíváncsi állatbarát Idia calvariát vagy Deltote bankianát kérdez, akkor a lepkeszakértők szinte biztos, hogy azonnal rávágják a helyes választ.

Az éjszakai programokon megfigyelt 212 faj latin neve itt megtekinthető.

Fotó: Szabó Gitta , Pixabay