ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Rovarvilág

Dunavirág felhőbe burkolózott a Duna Kismarosnál

Ahogy az ÉrzőLény megírta ezekben a hetekben zajlik egy különleges kérészfaj rajzása a Dunán és mellékfolyóin. Látványos videót posztolt a tömeges rajzásról a Kismarosi Könyvtár.

A tiszavirágnál jóval kisebb méretű dunavirágok násza is rövid ideig tart, és legintenzívebb az éjszakai sötét órákban.

A hidak és a folyópartok világító fényforrásaihoz vonzódó és azok körül órákig röpködő dunavirág egyedek különleges “táncát” sokfelé lehet megfigyelni.

A védett kérészfaj, a dunavirág (Ephoron virgo) nőstényei a párosodás után kompenzációs repülésbe kezdenek, melynek során a folyó középvonala felett a folyásiránnyal szemben repülnek, majd lerakják petéiket.

Ha útjukat egy híd keresztezi, annak tükörképe és a híd árnyéka eltünteti azokat a fényjeleket, melyek segítségével a rovarok tájékozódnak, ezért a kérészek ilyenkor megszakítják kompenzációs repülésüket. A feltorlódó kérészeket a hidak és a parti fényforrások magukhoz vonzzák.

Az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézet és az ELTE munkatársai egy olyan fénysorompót alakítottak ki, mely a kérészeket a víz felszíne fölött tartva megakadályozza, hogy a folyót elhagyva a part menti vagy a hídon lévő lámpákhoz repüljenek, és ott elpusztuljanak.

A Kismarosi Könyvtár videóján a dunavirágok tömegesen rajzanak, szinte felhőbe burkolják a Verőcei Duna-partot.

Fotók: Facebook / Ökológiai Kutatóközpont és Potyó Imre

Videó: Facebook / Kismarosi Könyvtár