ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Vigyázzunk az avarban meghúzódó sünökre!

Óvjuk meg a sünöket – írta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün, 2014 év emlőse, előszeretettel választja nappali búvóhelyül, valamint téli álomra a kertekben, parkokban felhalmozott lombkupacokat, rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen a védett állatok, akár teljes családok pusztulását okozhatja.

Nem könnyű észrevenni az éjszakai életmódot folytató sünök nyári nappali menedékét, hacsak nem kelünk hajnalban, és járjuk be a kertet, a parkot hazafelé bandukoló sünöket keresve. Ám még ekkor is óriási szerencsére van szükség, mivel ezek az esetlennek tűnő állatok pillanatok alatt képesek szinte nyom nélkül eltűnni.

Ami számunkra munkát jelentő, eltüntetendő gally- és levélrakás, az a sünöknek (valamint számos más állatnak, például: zöld varangyoknak, fali gyíkoknak) nyáron nappali menedék, a nőstényeknek pedig ellőhely, de akár telelőhely is lehet. Ezért egy hosszabb bottal vizsgáljuk meg a rakást, lehetőleg óvatosan, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat.

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra, hiszen az összegömbölyödött állat gyakran “kigurul” a gallyak és levelek közül. Az óvatosság különösen ajánlott a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek.

Soha ne gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat, mert a lángok elől a felnőtt sünök sem tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, és szó szerint megsülnek.

A sünöket etetni nem kell, mert a kölykök számára létfontosságú, hogy anyjukat követve a természetes táplálékokkal (férgek, puhatestűek, ízeltlábúak, gyíkok, kisrágcsálók, hullott gyümölcsök) ismerkedjenek meg. Az ember által kitett, természetellenes étel hasmenést, emésztési és növekedési problémákat is okozhat.

A sünök megtelepítésére, mentésére mesterséges eszközt, kisméretű kutyaházhoz hasonló süngarázst (sünmenedéket) is használhatunk, amit bokrok rejtekébe érdemes kihelyezni. A sünmenedék akár a Magyar Madártani Egyesület webshopjából is beszerezhető.

A keleti sün (Erinaceus roumanicus) Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Fotó: Pixabay és MME / Orbán Zoltán